Пазачът на крепостта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Пазачът на крепостта“
Режисьори Милен Николов
Сценаристи Станислав Стратиев
В ролите Йордан Ковачев,
Катя Стойлова,
Александър Притъп,
Георги Мамалев
Музика Александър Бръзицов
Оператор Цветан Чобански
Премиера 3 май 1974 г.
Времетраене 74 минути
Страна България България
Език български
Цветност цветен
Външни препратки
IMDb

„Пазачът на крепостта“ е български игрален филм (драма) от 1974 година на режисьора Милен Николов, по сценарий на Станислав Стратиев, (по повестта му „Дива патица между дърветата“). Оператор е Цветан Чобански. Музиката във филма е композирана от Александър Бръзицов.

Сниман е в крепостта „Баба Вида“ във Видин.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

След военната служба Сашо се връща в родния си град Видин. В очакване на лятото приятелите му кроят планове как ще завладеят черноморските курорти като келнери и музиканти. Сашо е влюбен в Ася, студентка в Художествената академия в София.

Той започва работа при реставраторите в крепостта на Дунава. Един ден пред вратата на крепостта спира шумна компания. Началникът Богданов нарежда крепостта да бъде отворена заради тях, след като само преди часове са върнати група ученици. Сашо се противопоставя и затова е уволнен. Сред младежите е Ася. Тя сконфузено обяснява на Сашо, че е с група приятели, които правят „фиеста“ из страната и, след като се прибере вкъщи, ще му пише.

Лятото е към края си. Приятелите на Сашо са се завърнали – някои са успели, други са разочаровани. Всеки ден Сашо очаква две писма – едното от университета, а другото от Ася. Един ден пощальонът бай Ангел спира пред неговата врата...

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Филми“         Портал „Филми          Портал „България“         Портал „България