Пайнер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пайнер мюзик)
Пайнер
Payner Logo.svg
Основана13 февруари 1990 г.;
преди 33 години
 (1990-02-13)
ОснователМитко Димитров
Статусактивна
РазпространителПайнер
Жанрпоп, попфолк, фолклор, опера, рап
МястоДимитровград

„Пайнер“ ООД е музикална компания в Димитровград, България.

Занимава се предимно с продуциране и издаване на попфолк музика. Основана е през 1990 г. от инж. Митко Димитров, по-известен като Митко Пайнера. Производствената база и централният офис на „Пайнер“ ООД се намират в Димитровград.

История

Първоначално фирмата се занимава с производството на аудио и видеокасети за българския пазар и за износ в чужбина. Постепенно започва да се разраства и през 1993 г. създава собствено звукозаписно студио, а през 1995 г. и видео студио.

На 13 ноември 2001 г. компанията стартира и собствена телевизия – сателитният музикален канал „Планета“. На 6 май 2007 г. в ефира се появява и фолклорният канал „Планета Фолк“. На 24 май 2010 г. тръгва и „Планета HD“ – първата HD телевизия в България.

„Пайнер“ разполага със собствени музикални магазини в девет български града, а от края на 2004 г. и с дискотеки – „Планета Пайнер Клуб“ във Варна, Хасково, Димитровград, Русе, Благоевград, Несебър, Търговище, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Плевен, Шумен, Бургас и две в София. През 2008 г. в Димитровград е открит „Комплекс Планета Пайнер“.

На 13 ноември 2012 г. стартира и едноименното радио – „Радио Пайнер“.

На 17 септември 2020 г. се появи още един член на музикална компания „Пайнер“ най-новия телевизионен канал „Планета 4К“.

Национално турне на „Планета ТВ“

През 2004 г. компанията организира „Планета Прима“ – концертно турне, което преминава през 15 български града.

Турнето се превръща в традиция и през следващите години (2005 – 2010) се организира всяко лято, като всяко издание търпи промени в състава на участниците и градовете в него. Поради липса на спонсори в периода 2011 – 2013 концерти не се състоят. През 2014 г. отново е организирана обиколка из страната.

Годишни награди

В началото на всяка година компанията организира музикални награди, които традиционно раздава на сборни концерти. Първото издание на „Годишните награди на телевизия Планета“ е в началото на 2003 г. Ежегодно има промени в категориите, в които се раздават статуетките, но има няколко основни, които се връчват на всяка церемония – Певица на годината, Певец на годината, Видеоклип на годината, Песен на годината, Албум на годината, Дует на годината. Тези категории се считат и за най-престижните. През 2017 г. за първи път не се провежда церемония.

Концерти

От 2001 г. през ноември или декември се отбелязва годишнината от създаването на ТВ „Планета“ със сборен концерт в София и Пловдив. Рождените дни на медията включват изпълнения на песните за изминалата година, както и някои по-стари хитове. Освен основните концерти на телевизия „Планета“, Пайнер провежда и други концерти с марката на компанията.

 • На 8 юни 2000 г. Пайнер отбеляза своя първи юбилей с концерт в Пловдив.
 • На 8 ноември и 6 декември 2000 г. Пайнер организира два концерта в НДК – С хитовете на есен 2000 и Коледен концерт.
 • На 10 юни 2002 г. Пайнер организира благотворителен концерт в НДК в полза на семейства на полицаи, загинали при изпълнение на служебния им дълг.
 • На 30 октомври 2002 г. се провежда първото денс парти в „Панаирна палата №2“ в Пловдив.
 • На 20 април 2004 г. в „Панаирна палата №10“ в Пловдив се организира за първи път пролетно парти.
 • На 7 септември 2006 г. на стадион Локомотив в София се организира концертът „Планета Мура Мега“, като това е първият концерт на Пайнер организиран на открит стадион.
 • На 13 май 2007 г. на пл. „Александър I Батенберг“ в София се проведе първият фолклорен концерт на фирматата по случай старта на Планета Фолк.
 • На 25 май 2007 г. в НДК се организира концерта „Добра среща приятели“ (от името по едноименната песен на Ивана), където е връчена наградата от 100 000 лв. в състезанието за обект, най-добре представил соковете „Дерби“.
 • На 9 юни 2010 г. се отпразнуват 20 години от създаването на фирмата в София пред храм-паметник „Св. Александър Невски“ и старта на телевизия „Планета HD“.
 • На 25 юни 2012 г. се отпразнуват 2 години от старта на „Планета HD“ пред пл. „Княз Александър I Батенберг“.
 • На 11 юни 2015 г. с фолклорен концерт в Летния театър в Стара Загора са отбелязани 25 години Пайнер.

Музикални телевизионни програми

Освен концерти музикална компания „Пайнер“ организира и редица музикални телевизиони програми снимани в заведение, дискотека или комплекс „Приказките“ в Харманли.

Фестивал „Тракия фолк“

През 1994 г. „Пайнер“ организира фестивал за нова авторска песен на фолклорна основа „Тракия фолк“ в Димитровград. През 1995 г. в Хасково, като в задължителен раздел на фестивала е установен и попфолкът. След няколко годишно прекъсване през 1999 г. в Стара Загора фестивалът се състои отново, но този път е обявен като Национален конкурс за изпълнители и песни от съвременния български фолк. Следващите издания на фестивала се състоят през 2000 г. отново в Стара Загора и през 2003 г. в Пловдив.

Изпълнители

Попфолк изпълнители

Чуждестранни изпълнители (Балкански фолк)

Поп и рап изпълнители

Фолклорни изпълнители

Оркестри, дуети и групи

Фолклорни оркестри, дуети и групи

Бивши изпълнители

Чуждестранни изпълнители, напуснали Пайнер

Поп, рап, оперни и шлагерни изпълнители, напуснали Пайнер

Оркестри, дуети и групи, напуснали Пайнер

Фолклорни изпълнители, оркестри, дуети и групи​, напуснали Пайнер

Външни препратки