Пакистанска кухня

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пакистанско ястие с пиле

Пакистанската кухня (на урду: پاکستانی پکوان‎) се характеризира със смесица от различни регионални готварски традиции от Южна Азия, Централна и Западна Азия, както и елементи от нейното моголско наследство.[1][2] Известна е със своите вкусови, ароматни и питателни свойства, както и с голямото си етническо и културно разнообразие. Западните региони са кулинарно близки до Афганистан и Иран, а източните и до известна степен северозападните региони са близо до северната част на Индия.[3]

Пакистанската кухня се основава на принципите Халал, които забраняват консумацията на свинско месо и алкохол в съответствие с шариата, религиозните закони на исляма.

Международната кухня и бързото хранене са популярни в големите градове като Исламабад и Карачи; смесването на местни и чуждестранни рецепти, като пакистанската и китайска кухня, също е често срещано в големите градски центрове. В резултат на промените в начина на живот съставки като масала (смесени и готови за употреба подправки) и гхи (претопено масло) стават все по-популярни.

Известно е, че пакистанските ястия имат ароматни и понякога пикантни вкусове. Някои ястия често съдържат големи количества масло, което допринася за по-пикантното усещане в устата. Кафяв кардамон, зелен кардамон, канела, карамфил, индийско орехче и черен пипер са най-разпространените подправки, използвани при приготвянето на голямо разнообразие от ястия в цял Пакистан. Семена от кимион, чили на прах, куркума и дафинови листа също са много често използвани. В провинция Пенджаб добавят кориандър на прах. Гарам масала е популярна ароматна смес от подправки, използвана широко в пакистанските ястия.

Пакистан e мюсюлманска страна, повече от 90 % от населението изповядва исляма, а това изисква да се съблюдават определени правила и условия на хранене[4]. В Пакистан се консумира три пъти повече месо, отколкото в Индия - пилешко, козе, овче и говеждо. Исторически се употребява много пшеница и ориз, както и картофи, лук, манго, ябълки, банани, грехпфрут, грозде, сливи и ягоди. Пакистанците се хранят три пъти на ден, като за предпочитание е да присъства цялото семейство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Taus-Bolstad, S (2003), Pakistan in Pictures. Lerner Publishing Group. ISBN 978-0-8225-4682-5
  2. Jonathan H. X. Lee, Kathleen M. Nadeau Encyclopedia of Asian American Folklore and Folklife, Volume 1 page 973 ABC-CLIO, 2011 ISBN 0313350663, 9780313350665
  3. Encyclopaedia of India, Pakistan and Bangladesh. Isha Books, 2006. ISBN 788182053892.
  4. Kittler P.G., Sucher K., Nelms M. Food and Culture. — Cengage Learning, 2011. — ISBN 9780538734974.