Палат „Барберини“ (Потсдам)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Палат Барберини, днес музей Барберини, Потсдам

Палатът „Барберини“, наричан още дворец „Барберини“, е класически-барокова буржоазна сграда на ул. Хумболдщрасе 5/6 в Потсдам, Германия.

Построен е при управлението на пруския крал Фридрих II по проекти на Карл фон Гонтард в периода 1771–1772 г. Основната му фасада е обърната към Стария пазар с градския дворец в Потсдам и църквата „Св. Николай“.

Сградата е получила името си от Палацо Барберини в Рим, който кралят избира за образец.[1] Репликата на италианския образец в Потсдам образува монументалния югоизточен завършек на Стария пазар и заедно със съседната къща „Ноак“, проектирана също от Гонтрад, е една от последните сгради построени по заръка на Фридрих II в района на площада. В средата на 19 век дворецът е разширен по проект на Лудвиг Персий и Лудвиг Фердинанд Хесе, като се добавят две нови крила от към задната част на брега на р. Хафел с цел да служат като място на културния и клубния живот на Потсдам.[1]

По време на въздушното нападение над Потсдам на 14.04.1945 г. дворецът Барберини е до голяма степен разрушен, а руините са съборени през периода на Съветската окупационна зона. След това имотът се използва дълго време като зелена площ и паркинг.[2] В хода на преобразяването на центъра на Потсдам с цел възвръщането на стария му вид от преди войната, заедно с реконструкцията на градския дворец като нова сграда на парламента на провинция Бранденбург, се възстановява и външността на двореца Барберини с помощта на даренията на предприемача Хасо Платнер с цел използване на сградата като музей на изкуствата Барберини,[1] а реконструкцията се състои от 2013 г. до края на 2016 г. и до голяма степен отговаря на оригинала.

Сградата е дом на музея Барберини от 2017 г. В допълнение към сменящите се специални изложби с акцент върху импресионизма, музеят излага и постоянна колекция от изкуства от Германската демократична република и изкуството от след 1989 г.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Museum Barberini. The Barberini Palace: A Royal Idea // Архивиран от оригинала на 2020-04-14. Посетен на 13.04.2020.
  2. Museum Barberini. Barberini Palace: Stories of a Building // Архивиран от оригинала на 2020-02-03. Посетен на 13.04.2020.
  3. Museum Barberini. Exhibitions at the Museum Barberini // Архивиран от оригинала на 2020-04-14. Посетен на 13.04.2020.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Palast Barberini в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​