Палеолит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
ЧОВЕШКА ПРАИСТОРИЯ И ИСТОРИЯ
Праистория
Homo, Homo erectus,
Homo sapiens
История
вижте също: Историческа периодизация, Футурология, Съвременна епоха
Бъдеще

Палеолитът (от гръцкото палеос - "стар" и литос - "камък"), е етап от човешката история и първият период от каменната ера. Завършва около 8 000 г. пр. Хр. Наричан още и старокаменна епоха.

Това е най-ранният, най-дългият и най-неясният период от човешката история, тъй като тогава обществата все още са безписмени. Затова информация за периода се черпи предимно от веществени исторически (археологически) извори, свързани с материалното им развитие. За палеолита са характерни следните изкопаеми форми на изчезнали човешки видове - Homo habilis, Homo erectus (представителите на този вид вече използват огъня), неандерталския човек и кроманьонския човек.

Именно това е периодът, в който се обособява и Homo Sapiens.

За този период е характерна потребяващата икономика - човешкото същество използва на готово, това, което намира в природата, поради което хората зависят изцяло от нея и не се различават много от животните. Те водят номадски начин на живот, занимават се с лов и събиране на ядливи растения и плодове.

През палеолита възникват нови оръдия на труда, за използването на които се предполага, че удължават и доразвиват човешката ръка. Изработват се от твърд кремъчен камък - чрез разцепването му се получат фини остриета или ръбове. За да се направи подобно оръжие или инструмент, са нужни поне 100-150 опита, което предполага, че хората тогава са били физически по-силни и издръжливи. Това са единствените свидетелства за появата на разум у човека през тази епоха.

Най-важното откритие за палеолита обаче е огънят, който значително спомага за подобряване на начина на живот на хората.

Палеолита сам по себе си се дели на ранен, среден и късен.