Палмово масло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Палмово масло

Палмовото масло е органичен продукт, масло, получено от месестата част на плодовете на маслената палма (Elaeis guineensis).[1]

Има червено-оранжев цвят, богато на каротиноиди и палмитинова киселина. Втвърдява се при температура, по-ниска от 30 °C. Характеризира се с типичен орехов вкус и приятен аромат.

Широко се използва в хранителната промишленост, кулинарията, при производството на сапун, производства на стеарин, маргарин, а също така и като смазочен материал.

В кулинарията е подходяща мазнина за пържене, приготовление на сладкарски изделия.

Световното производство на палмово масло през 2005 година възлиза на около 35 млн. тона, а най-големи производители и износители са Малайзия (15 млн. тона) и Индонезия (14 млн. тона).

В днешно време, все повече на запад започва да се говори за вредното въздействие на палмовото масло върху сърдечно съдовата система. Всъщност консумацията на това масло увеличава сравнително съдържанието на ЛДЛ-холестерола в кръвта и покачва рисковете за сърдечно-съдови болести поради наличието на наситени мастни киселини. От друга страна изсичането на горите в Малайзия и Индонезия с цел отглеждане на палми предизвиква унищожаването на естествената флора и фауна както и превръща тези страни в зависими от тази монокултура.

Големи европейски производители са се ангажирали да не използват вече палмово масло поради вредното му действие върху здравето на човек и унищожаването на природата на страните производителки.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]