Палпатин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Шив Палпатин е измислен персонаж и главният злодей във филмовата сага на Джордж Лукас "Междузвездни войни" (на англ. Star Wars).[1] Той е ловък политик, който става първо сенатор, после върховен канцлер, а накрая и император на галактиката. Малцина знаят, че той всъщност е черен лорд на Сит и майстор на Силата, чиито умения съперничат на тези на древния джедай Йода. Актьорът Иън Макдайърмид играе персонажа в 5 от игралните филми Междузвездни войни. Първата лична поява на персонажа става едва в Епизод V: Империята отвръща на удара, а в епизод IV-ри бива само споменат.

Произход и ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Официално Шив Палпатин е роден на планетата Набу и е на видимата възраст на актьора Иън Макдайърмид, който го играе. Самият актьор обаче казва, че образът му е много стар, на над 100 години.

Знае се, че е бил чирак на Дарт Плегиъс, много могъщ ситски лорд, който Шив Палпатин обаче убива.

Ситското име на Шив Палпатин е Дарт Сидиъс (Това става ясно в "Епизод ІІІ"). Като Сидиъс се появява като холограма на обвита в тъмно фигура с ниско сведена качулка. Дарт Сидиъс е тренирал Дарт Мул и самия граф Дуку в изкуствата на Тъмната страна.

Идване на власт[редактиране | редактиране на кода]

Шив Палпатин започва политическата си кариера като скромен сенатор от далечната планета Набу, считан за честен човек и с малко остарели виждания. Политическия му възход започва по време на блокадата на Набу от страна на Търговската Федерация, която той контролира като Дарт Сидиъс. По време на последвалата политическа криза дотогавашния канцлер Финис Валорум бива отстранен чрез вот на недоверие, а в последвалата криза Палпатин бива избран за нов канцлер. В това време неговият чирак, ситският лорд Дарт Мул, убива великия джедай Куай-гон Джин и макар на свой ред да губи живота си от ръката на Оби-Уан Кеноби, това е двойна победа за Ордена на Сит, тъй като младият Оби-Уан Кеноби обещава на умиращия си учител Куай-гон Джин, че лично ще обучи намереното тайнствено момче Анакин Скайуокър за джедай. А самият Оби-Уан няма опит за това.

Получаване на извънредни правомощия[редактиране | редактиране на кода]

Години по-късно, когато е към края на мандата си, Шив Палпатин неочаквано получава извънредни правомощия — неочаквано за всички, освен за него. Чиракът му граф Дуку се съюзява с Търговската Федерация, ТехноАлианса и още няколко организации, създавайки мощно сепаратистко движение, което заплашва Републиката. В това време джедаят Оби-Уан Кеноби разкрива странна нова армия от клонинги, създадена за Републиката на планетата Камино. Когато сепаратистите разкриват плановете си, Палпатин приема новата войска от клонинги (която всъщност е поръчана от майстор Сайфо-Диас, приятел на Дуку) и уплашеният Сенат на Галактическата република му делегира извънредни правомощия и неограничено удължение на мандата.

Войните на клонингите[редактиране | редактиране на кода]

Между Сепаратистите и Републиката избухва кръвопролитна война, която всъщност е игра за Палпатин, игра, която играе сам със себе си. Докато ученикът му граф Дуку воюва с Републиката, хитрият канцлер печели още и още специални права, което го прави неприятен в очите на джедаите. Те с основание се плашат от диктаторските му сили. Въпреки това, когато Сепаратисткият генерал Грийвъс го отвлича от столицата Корусант, те изпращат най-славните си войни Оби-Уан Кеноби и Анакин Скайуокър да го спасяват. Те не знаят, че Палпатин е поръчал собственото си отвличане.

Раждане на Империята[редактиране | редактиране на кода]

Оби-Уан и Анакин нахлуват в кораба, където държат стария канцлер, но там ги чака граф Дуку. Чиракът на ситския лорд бързо праща Кеноби в несвяст и е на път да победи и Анакин, но тогава става нещо странно — плененият възрастен човек (Палпатин) казва на младия джедай да използва яростта си. Анакин събира сили и побеждава Дуку, а после, пак по заповед на Палпатин, го убива. Младежът измъква канцлера и Оби-Уан обратно до Корусант, където Палпатин вече подготвя края на войната. Старият ситски лорд казва на Анакин, че джедаите му кроят преврат и Републиката е пред гибелта си. Макар младият мъж в началото да не вярва, недоверието, което джедаите имат към самия него, и страхът му към тайната му съпруга Падме (която е бременна от него), надделява.

Въпреки това, когато Сидиъс разкрива истинската си същност пред джедая, Анакин е шокиран и изплашен и съобщава истината на втория най-висшестоящ в джедайския орден, могъщия Мейс Уинду. Уинду отива с най-близките си приятели (силни учители джедаи) да арестува Палпатин, но бива пресрещнат от същество с нечувана мощ. Сидиъс атакува с вой на дива омраза вечните си противници и избива за секунди трима джедаи. В последвалия дуел с Мейс обаче нещата стават сложни. Не е ясно дали наистина Уинду побеждава Палпатин или черния лорд отново се преструва, но в крайна сметка старецът е победен, мечът му е избит от ръката му, а светкавиците, хвърчащи от пръстите му, блъскат собственото му лице, разкривайки истинската древна възраст на Сидиъс. До този момент обаче Анакин вече е пристигнал. Както Мейс, така и Палпатин, молят Анакин за помощ, но черният лорд изманипулирва младежа по слабото му място, казвайки му, че без него Падме ще умре. Анакин взима решение и отсича ръката на Уинду, след което Палпатин засипва осакатения джедай със светкавици и го изхвърля през прозореца, което води до смъртта на Уинду. След това Анакин, оставен без избор, приема Сидиъс за свой учител и получава името Дарт Вейдър. Така вече няма кой да спре подлия канцлер.

Отмъщението на Ситите[редактиране | редактиране на кода]

Палпатин изпраща новия си ученик да избие младите и неопитни джедаи, останали в Храма на джедайския орден на Корусант, което манипулираният Анакин прави заедно с войска от клонинги. В това време злият сит дава заповед №66 на всичките си войници-клонинги из Галактиката и навсякъде джедаи падат покосени от бластерни изстрели в гръб. Малцина оцеляват, като двама решават да опитат да спасят остатъците от Републиката, която обаче вече не съществува. Палпатин се появява в Сената и, правейки се на деформиран и нещастен, обявява нуждата от нов политически ред, след което Сенатът го обявява за Император. Доволен, Палпатин изпраща Анакин да избие старите му сепартистки приятели от Търговската федерация. Анакин изпълнява задачата си с мрачна жестокост, но след това бива нападнат от джедая Оби-Уан Кеноби, стария си учител. В това време самият Император бива атакуван в офиса си от вековния мъдрец и върховен учител джедай Йода. Това е враг, още по-опасен и от Мейс Уинду, но Сидиъс се справя с предизвикателството и Йода е принуден да избяга. В това време обаче Оби-Уан побеждава Анакин и го оставя осакатен да загине в лавените пепелища на вулканичната планета Мустафар. Палпатин обаче спасява обгорения младеж, макар и на ужасна цена. Медицинските дроиди на новия Император трансформират осакатения и обезобразен Анакин в чудовищен киборг в черен костюм, който поддържа живота му. Анакин завърша метаморфозата си като зъл и безмилостен сит, превръщайки се в Дарт Вейдър — новият върховен инквизитор на Империята и дясна ръка на Император Палпатин.

Власт[редактиране | редактиране на кода]

Скоро всички разбират що за човек владее Галактиката. Палпатин се скрива в двореца си на планетата-мегаполис Корусант, откъдето взима еднолични решения какво да става в Галактиката. На несъгласните той изпраща ставащия все по-силен и зъл Дарт Вейдър, а появилите се бунтовници биват смачкани по всякакъв начин, като връх на жестокостта е взривяването на планетата Алдераан. Деветнадесет години никой не може да докосне абсолютния имперски режим на бившия канцлер (сега Император), но скоро това се променя.

Краят на Империята[редактиране | редактиране на кода]

Години след възкачването на Императора на власт, младеж на име Люк Скайуокър, който живее бедно със семейството си на пустинната планета Татуин, е посетен от мистериозен старец-мъдрец. След поредица от опасни премеждия, Люк намира родителите си убити, а възрастният му спътник-странник разкрива истинската си самоличност — на учителя джедай Оби-Уан Кеноби. Кеноби тренира младежа в основните тънкости на джедайството и Силата и му разкрива, че мисията му е да привлече Люк на страната на съпротивата (Бунтовниците срещу Империята), за да спомогне за бягството на пленената лидерка на съпротивата — принцеса Лея. Скоро Люк открива, че е много талантлив със Силата и успява с помощта на обединените криещи се остатъци от Бунтовниците и наемниците Хан Соло и Чубака (Чууи) да съставят план за унищожение на Звездата на Смъртта, ужасното планетоподобно оръжие (изпускащо колосален смъртоносен лазерен лъч, помитащ цели планети) на Империята, с което Дарт Сидиъс (Императорът) контролира Галактическата си империя с желязна хватка. Планът успява и Звездата на Смъртта бива унищожена. Люк обаче се сблъсква със зловещия Дарт Вейдър, който след продължителна битка отсича ръката му и му се разкрива като негов баща. Люк е шокиран и ужасен от откритието (допреди той е мислел, че Вейдър е убиецът на баща му — Анакин, но се оказва, че "убийството" е по-скоро метафора за трансформацията на последния в злия Вейдър), пада от висока платформа и е спасен като по чудо от принцеса Лея, Хан Соло и Чубака, които го приютяват на своя кораб — Хилядолетния сокол. Люк решава да търси съвет от скрилия се преди години върховен джедайски учител Йода и го открива на блатна планета, където последния споделя страховете си за бъдещето на младежа и на галактическата общност, че Люк може да последва тъмния път на баща си. Въпреки това Люк убеждава Йода да го тренира в по-задълбоченото овладяване на Силата, в което обаче той не се справя много добре, но все пак успява да убеди Йода, че е достоен джедай и че ще се бие срещу злото на Империята докрай. Йода умира и Люк, с помощта на новоусвоените си умения със Силата, успява да повдигне своя затънал в блатата на мочурищната планета космически изтребител и се присъединява отново към силите на Съпротивата.

Хищен за нов чирак обаче, Императорът се опитва да примами Люк към Тъмната страна на Силата, като члез сложен план го кара да се доближи до новата Звезда на Смъртта, построена няколко години по-късно след унищожението на първата. Междувременно Бунтовниците правят последно масово усилие срещу войските на Империята, като това служи за отвличане на вниманието, докато Люк, Хан Соло, принцеса Лея, Чууи и още малцина от съпротивата нападат по план малка наземна имперска станция на джунглоподобна луна. Целта е да се унищожат генераторите в тази наземна станция-установка, които служат за енергиен източник на силовия щит на новата Звезда на Смъртта. Без тяхното унищожаване или повреждане бунтовническите войски, състоящи се от известен брой космически кораби-майки и по-малки бойни космически кораби изтребители, нямат шанс в разразилата се неравна муждузвездна космическа битка срещу имперските сили. Планът успява, но е изпълнен от Хан Соло и принцеса Лея едва след като Дарт Вейдър и имперските войски побеждават в наземната битка. Вейдър залавя сина си Люк и го откарва при господаря си (Императора) на борда на новата Звезда на Смъртта, като оставя охраната на генераторите уязвима за атака, която Хан Соло и компания успешно изпълняват. Междувременно, на борда на Звездата на Смъртта Палпатин насъсква момъка срещу баща му, Дарт Вейдър, и, обгърнат от гнева си, Люк се справя с объркания и предаден за пореден път Анакин. Със сухо ръкопляскане и студен глас Палпатин поздравява младежа и го приветства като свой нов чирак, подканяйки го да убие баща си. Ужасен от себе си, Люк натъжен хвърля меча си и отказва. С въздишка Императорът на свой ред напада младия Скайуокър, засипвайки го със своите синкави силови/електрически мълнии (светкавици). Люк бива повален и е близо до смъртта, когато Дарт Вейдър, трогнат от страданието на сина си, се обръща срещу злия си учител — Императора — и го изхвърля в дълбока яма, водеща до реактора на Звездата на смъртта, където Императорът загива. С крясък на гняв и отчаяние Палпатин умира, като в последен акт на жестокост той ранява смъртоносно бившия си подчинен Анакин/Дарт Вейдър със светкавиците си. Опростил греховете си на марионетка-наказател на Императора чрез саможертвата си, с която спасява сина си Люк и убива злия Император, Дарт Вейдър се връща към добрата страна на Силата. На смъртния си одър, паднал в командната зала на Звездата на Смъртта, Вейдър се сбогува със сина си Люк, като последният маха зловещата черна маска-скафандър от главата на баща си. Люк за първи път вижда старото лице на баща си, което изглежда обезобразено от раните и от злото, докато е действал като Вейдър. Дарт Вейдър отново връща идентичността си като Анакин, и усмихнат умира в ръцете на сина си. Люк избягва от Звездата на Смъртта взимайки тялото на баща си (по негова поръка) преди зловещият имперски космически кораб да се взриви. Експлозията ознаменува победата на Бунтовниците и началото на крехката Нова галактически република, която ще се опита отново да върне мира, свободата и демокрацията на милиардите поданици на бившата Империя, които постепенно ще възвърнат статуса си на пълноправни свободни граждани.

Завръщането и края на Императора[редактиране | редактиране на кода]

В серия комикси, които продължават историята на сагата след 6-те филма, Палпатин обаче се връща след смъртта си с помощта на клонинги, които злия му дух обладава. В течение на комиксите той става все по-могъщ и зъл, но лудостта и мощта на Тъмната страна разяждат всичките му тела. Търсейки си постоянно тяло, Императорът напада неродения син на Лея и Хан Соло — Анакин Соло, но Анакин Скайуокър отново го побеждава. За да попречат на Императора да се възроди отново, един възрастен джедай, оцелял при заповед №66 преди 30 години се препречва на пътя на призрака/духа на Дарт Сидиъс и го поема в себе си, след което доброволно умира, отнасяйки злия призрак със себе си в небитието и така прекратява съществуването на злия дух на Императора.

  1. http://www.starwars.com/databank/emperor-palpatine-darth-sidious