Памела Травърз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хелен Линдън Гоф
PL Travers.jpg
Псевдоним Памела Травърз
Родена 9 август 1899 г.
Починала 23 април 1996 г. (96 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Австралия Австралия
Активен период 1934-1989
Жанр детска литература
Известни творби Мери Попинз
Награди Офицер на Ордена на Британската империя
Уебсайт Страница в IMDb
Хелен Линдън Гоф в Общомедия

Памела Травърз е псевдоним на писателката Хелен Линдън Гоф (на английски: Helen Lyndon Goff).

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Мерибъро, Австралия, на 9 август 1899 г., умира в Лондон на 23 април 1996 г. Баща ѝ е ирландец, майка ѝ – шотландка. Още твърде малка бъдещата писателка пътува до Англия и Ирландия. Влюбва се в земята на своите предци.

Травърз започва да публикува свои поеми още през юношеската си възраст, докато по същото време репутацията ѝ на театрална актриса расте. През 1924 г. се премества да живее в Англия, където се посвещава на писането, подписвайки се с псевдонима „P. L. Travers“ (двете първи букви са използвани за скриване на женското име – обичайна практика за англоезичните писателки).

Била е актриса, журналистка. По време на Втората световна война работи в Министерството на информацията. За известно време живее в САЩ сред индианците навахо – изучава техния бит и култура. Пътува до Япония, за да се запознае със зен будизма. Прекарва по-голямата част от живота си в Англия.

През 1934 г. публикува своя първи и най-известен роман – „Мери Попинз“. Той е последван от книгите „Мери Попинз се завръща“ (1935), „Мери Попинз отваря вратата“ (1944), „Мери Попинз в парка“ (1952), „Мери Попинз от улица Черешово дърво“ (1982) и други.

В книгата „Мери Попинз“ се разказва за Мери Попинз, която се появява неочаквано като гувернантка в дома на семейство Банкс. Тя е тайнствена и загадъчна личност и с нейна помощ децата преживяват фантастични приключения.

В книгата „Мери Попинз се завръща“ се разказва как в семейство Банкс се ражда още едно момиченце и отново имат нужда от помощта на вълшебната гувернантка Мери Попинз. Тя наистина ще се погрижи за множество приключения.

В книгата „Мери Попинз отваря вратата“ се разказва как Мери Попинз се завръща при децата на семейство Банкс, за да ги поведе към нови вълшебни приключения: заедно летят на захарни кончета, спускат се сред обитателите на морското дъно, танцуват с любимите си герои от приказките.

През 1977 г. е удостоена със званието Офицер на Ордена на Британската империя.