Паметна табела (корабостроене)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Паметна табела е поставяна по традиция метална пластина, която в началото на строителството се поставя в основите на голямо съоръжение: здание, плавателен съд и т.н. Може да съдържа сведения за датата на започване, за присъстващите високопоставени лица, имената на строителите, името на съоръжението и друга информация[1].

Корабостроене[редактиране | редактиране на кода]

Сребърната паметна табела на крайцера „Аврора“.

В корабостроенето паметната табела е метална (хромирана, стоманена, медна или сребърна) пластина с паметен текст, която се поставя в специален джоб на първата строителна секция по време на церемонията по залагането на корабния корпус. Като правило, табелата съдържа името на кораба (съда), датата на започване на неговото строителство и някои други сведения.

От древни времена майсторите-корабостроители имат обичай да поставят в корпуса или под мачтите монети или талисман, които, както се предполага, могат да подобрят или да защитават от свръхестествени сили морската среда. В Русия тази традиция получава развитие в началото на XVIII век във връзка със зараждането на собствен военноморски флот, когата във форщевена и ахтерхщевена на строящия се съд се поставят златни монети. Примерно в края на XVIII – началото на XIX век майсторите започват заедно с монетите в кила да поставят и медали с имената на строителите, а също така – с името и ранга на строящия се кораб. Според обичая водещият церемонията по залагането забива първия крепежен елемент със специално сребърно чукче. С течение на времето размерите на медала нарастват и той постепенно еволюционира в съвременните паметни табели.

Обширна колекция от над 500 такива табели се съхранява в Централния военноморски музей в Санкт Петербург[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. В. И. Плужников. Термины российского архитектурного наследия. Архитектурный словарь. М., «Искусство-XXI век», 2011, 424 с. ISBN 978-5-98051-087-9. с. 142.
  2. Морской энциклопедический словарь. Т. 1. Л., «Судостроение», 1991, 504 с. ISBN 5-7355-0280-8. с. 448.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Закладная доска“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​