Паметник на свободата (Кочани)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Паметник „Свобода“)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Паметник на свободата.

Паметник на свободата
Споменик на слободата
Общ изглед
Общ изглед
Map of Kočani.png
41.9189° с. ш. 22.4069° и. д.
Местоположение в Кочани
Вид паметник
Местоположение Кочани, Република Македония
Изграждане 1975 – 1977 г.
Съвременен статут паметник на културата
Паметник на свободата в Общомедия

Паметникът на свободата (на македонска литературна норма: Споменик на слободата) в Кочани е монументален обект изграден на хълма Локубия в северозападната част на града. Паметникът представлява голям комплекс с открити стенни конструкции, на които има мозайка дело на Глигор Чемерски.

Изграждане[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът е изграден в периода 1975-1977 година от събранието на община Кочани. Чрез спогодба са събрани финансови средства на стойност 800 000 германски марки (около 400 000 евро). На обявеният конкурс за архитекти и художници се явяват множество автори от Югославия. Комисият избира проекта на Глигор Чемерски[1] и Радован Раченович.

Паметникът е изцяло завършен през 1981 година, а на 28 ноември 1981 на Денят на републиката (празник в СФРЮ) е официално отворен в присъствието на граждани, политици, гости и хора на изкуството.

Значение[редактиране | редактиране на кода]

Положена е общо 335 m2 мозайка, на която са изобразени борбите от Илинденския период до комунистическата съпротива. Отделно са изписани имената на загиналите партизани в съпротивата от Кочани и района.

Покрай паметника е изграден и амфитеатрална сцена, на която се организират тържества, театрални предствления и други събирания. Паметникът е обявен за паметник на културата и влиза в регистъра на Републиканската служба за защита на паметниците.

След 1990 година паметникът е оставен без поддръжка и се руши. Част от горната част на паметника е разрушена от граждани, а на него са изрисувани графити. Част от щетите са поправени през 2004 година[2].

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония