Памир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Памир.

Памир
Pamir panorama.jpg
Asia laea relief location map.jpg
38.6333° с. ш. 75.3333° и. д.
Общи данни
Местоположение Централна Азия
Част от Памиро-Алай
Най-висок връх Конгур
Надм. височина 7 649 m
Location map Pamir mhn.svg
Памир в Общомедия
Планината от въздух
Памир през пролетта

Памир е планинска система в Южна Средна Азия,[1] разположена на територията на Таджикистан (Горнобадахшанска автономна област), Киргизстан, Китай и Афганистан.

Памир е свързан с други мощни планински системи в Централна Азия - Хиндукуш, Кунлун и Тян-Шан.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

За Памир е характерна дълга и сурова зима и кратко лято.

Върховете целогодишно са покрити със снежна покривка.

География[редактиране | редактиране на кода]

Най-високата точка на Памир е връх Исмаил Самани (7495 м). До 1932 г. върхът не е имал име, от 1932 до 1962 г. се е наричал Сталин, от 1962 до 1998 - Комунизъм. Първото изкачване (от източната страна) е извършено от Евгени Абалаков през 1933 г. Югозападната стена на върха е изкачена за пръв път през 1968 г.от Едуард Мисловски.

Следващият по височина връх е Абу Али ибн Сина или Авицена. За пръв път е открит и описан през 1871 г. от видния руски географ и пътешественик Алексей Павлович Федченко, който го нарекъл в чест на Константин Петрович Кауфман. През 1928 г. върхът е преименуван на Ленин. Първото изкачване на върха е било извършено от немските алпинисти Карл Вин и Ервин Шнайдер през 1928 година. В момента на върха съществуват повече от 16 катерачни маршрути. На 4 юли 2006 г., с решение на правителството на Таджикистан, вр.Ленин връх е преименуван на Абу Али Ибн Сина (Авицена).

Трети поред е връх Евгения Корженевска (7014м). Той е разположен в северната част на хребета "Академия на науките", на 13 км северно от връх Исмаил Сомони (бившия връх Комунизъм, 7495 м). Открит е на 23 август 1910 г. от географа Николай Леополдович Корженевски (1879-1958), един от най-големите изследователи на Централна Азия.Първи опит за изкачването му е направен през 1936 г. от съветските алпинисти Александра Джапаридзе и Николай Гусак. Първи на него стъпват А. Угаров, А. Гожев, В. Дмитриев, А. Ковирков, А. Красавин, Е. Риспаев, Р. Селиджанов, П. Скоробогатов. Това се случва на 22 август 1953 г. след атака по северния хребет, откъм ледника Корженевска.

Напоследък районът на Памир е сочен като вероятна родина на прабългарите. В Памир има и връх, изкачен за първи път от българи (в рамките на съветско-българска експедиция през 1968 г.) и наречен в българска чест Шипка (6254 м).

В Памир има 3 големи ледника. Тук е и най-дългият ледник извън Полярния кръг - ледникът „Федченко“ - 72 км.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Има няколко мини за каменни въглища в западния край, отглеждат се големи стада овце.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://encyclopedia.jrank.org/PAI_PAS/PAMIRS.html

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]