Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Панорама.

Плевенската епопея
Panoramata.jpg
Сградата на музея
МестоположениеПлевен, България
ТематикаИстория на България, Руско-турска война (1877-1878)
Основан1977 г.
Обект на БТСOpoznai-bg.gif 40.
Работно време
Лятно работно времеаприл – октомври
09.00 – 17.00 ч.
(почивни дни: 24 май)
Зимно работно временоември – март
09.00 – 17.00 ч.
(почивни дни: 1 януари, 3 март, 24 и 25 декември)
Телефон(064) 34 352
Сайтpanorama-pleven.com
Map of Pleven 2.png
43.3986° с. ш. 24.6061° и. д.
Местонахождение в Плевен
Плевенската епопея в Общомедия

Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ е художествен музей в Плевен, построен в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османско владичество.

В първите 3 години след нейното откриване панорамата е посетена от 2,5 милиона души. Тя е сред почти 200-те паметници, построени от плевенчани в памет на загиналите руснаци, румънци и българи. Включена е в Стоте национални туристически обекта.

Изградена е в района на „Скобелевия парк“, непосредствено до редута „Кованлък“, където по време на 3-та атака от Обсадата на Плевен се водят едни от най-тежките сражения. Автори на проекта са архитектите Иво Петров и Пламена Цачева, заедно с проектантски екип от 14 души.

Картина от Плевенската панорама
Панорамата в строеж през юли 1977 г.

Автор на живописната част и главен изпълнител е Николай Овечкин (Военно студио „М. Греков“, Москва). Колектива е от 13 руски и български художници: Г. Талев, В.Щербаков, И. Кабанов, А. Чернишов, М. Ананиев, Н. Овечкин, Д. Дончев, В. Есаулов, В. Лемешев, Хр. Бояджиев, Г. Есаулов, В. Таутиев, Ю. Усипенко и А. Троценко.

Архитектурното тяло на Панорамата е направено да изглежда повдигнато върху 4 щика, които олицетворяват силата на оръжието, донесло свободата. Щиковете носят 4 хоризонтално разположени пръстена, 3 от които символизират 3-те атаки срещу Плевен, а 4-тият пръстен е декоративно-пластичен фриз символизиращ обсадата на Плевен.

Туристите могат да се изкачат по асансьори на 2 зрителни площадки на покрива на музея, откъдето могат да наблюдават историческите места: „Мъртвата долина“, редутите „Кованлък“ и „Исса ага“, Костницата в „Скобелевия парк“, Радишевските и Гривишките възвишения.

Тържественото му откриване е на 10 декември 1977 г., в деня на стогодишнината от освобождението на Плевен.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]