Панславянски цветове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Знаме на всички славяни, одобрено на Славянския конгрес през 1848 в Прага

Панславянските цветове, червено, синьо и бяло, са цветовете, използвани върху знамената на само 6 от 13 - те славянски държави. Използването им означава общия произход на славянските народи. Първоначално трикольор на Руската империя, панславянските цветове са заимствани и от други славянски държави в течение на панславизма през 19 век в Европа.

Държавите, използващи (само и единствено) трите панславянски цвята на съвременните си знамена, са Русия, Сърбия, Хърватия, Словения, Република Сръбска (част от Босна и Херцеговина), Чехия, Словакия.

В миналото панславянските цветове са носели знамената също на Чехословакия, Югославия, Сърбия и Черна гора (до разпадането им), както и на Черна Гора (до 2004 г.).

Освен като знак на славяните, трите цвята се използват и в множество други народни знамена, в тези случаи представяйки свободата и революционните идеи, например знамената на Обединеното кралство, САЩ, Холандия и Франция.

Съвременни знамена с панславянски цветове[редактиране | редактиране на кода]

Други знамена с панславянски цветове[редактиране | редактиране на кода]

Знамена на държави, в които се говори един от славянските езици, с други съчетания на цветове[редактиране | редактиране на кода]

Знамена, базирани на панславянските цветове[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]