Пантоламбди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пантоламбда)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пантоламбди
Pantolambda.jpg
реконструкция на пантоламбда
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Cimolesta
семейство: Pantolambdidae
род: Pantolambda Пантоламбди
Научно наименование
Уикивидове Pantolambda
Видове
  • P. bathmodon
  • P. cavirictum
  • P. intermedium
Обхват на вкаменелости
пантоламбди в Общомедия

Пантоламбдите (Pantolambda) са изчезнал род бозайници, живели в средата Палеоцен. Фосили на Пантоламбда са открити в Азия и Северна Америка.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Пантоламбдата е имала тяло наподобяващо това на котка, тежка глава, дълга опашка, и пет-пръстови стъпала на краката, завършващи с тъпи нокти, които не са били нито копита, нито остри нокти. Костите на стъпалата са изградени по подобен начин на тези на копитните бозайници и вероятно не са били много гъвкави. Зъбите са били гладки и с форма на полумесец и показват неспециализирана диета. Пантоламбдата вероятно е ядяла различни корени, листа, гъби и плодове, които може да са били допълвани от случайни насекоми, червеи, или мърша.

Бозайниците от Креда, които трябвало да се конкурират с динозаврите, като цяло са били малки и основно са се хранели с насекоми. Пантоламбда е един от първите бозайници, които заемат нишата на голямо животно, останала свободна след изчезването на динозаврите. Тя е била голяма като за бозайник от Палеоцен. Имала е размери на овца. Пантоламбдата и други ранни пантодонти бързо се развиват в едри животни като Бариламбда и Корифодон. Това са първите големи тревопасни, последвани по-късно като начин на живот от много несвързани пряко групи бозайници като носорози, тапири, хипопотами, наземни ленивци, и слонове.

Реконструкция на пантоламбда, бариламбда и корифодон[редактиране | редактиране на кода]

it.paleozoic.wikia.com