ВЕЦ „Панчарево“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Панчарево (ВЕЦ))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Панчарево.

ВЕЦ „Панчарево“
Bulgaria location map.svg
42.5683° с. ш. 23.435° и. д.
Местоположение в България
Местоположение Панчарево, България
Енергоносител водна
Капацитет 1600 kW
Открита 1900
Закрита ок. 1980

Водноелектрическата централа „Панчарево“ е първата ВЕЦ, построена в България и на Балканския полуостров.

Намира се до село Панчарево край София, в поречието на река Искър. Пусната е в експлоатация на 1 ноември 1900 г.[1] С нея се поставя началото на общественото електроснабдяване в страната. Централата осигурява електричество за осветление, електрически трамвай и двигателна сила за индустриалните предприятия в столицата, с което София се нарежда сред първите електрифицирани европейски столици.

Изграждането на централата започва на 1 април 1899 г. на р. Искър, на 18 km югоизточно от центъра на София и на 4 km от Панчарево, по пътя за Самоков. Идеята за мястото на електрическата централа е на френския инженер Самуел Ребюфел, който пребивава по това време в София във връзка с канализацията на града. Строителството е извършено от Дружеството на големите строителни предприятия на Марсилия, а монтажните работи – от фирмата „Оерликон“. Първоначално машинната зала е оборудвана с 4 турбогрупи, производство на „Пикард & Пикте“, Женева с хоризонтален вал и мощност на вала 500 к.с. Генераторното напрежение е 8000 V, а ниското – 150 V. Производствената мощност е 1600 kW, преносното напрежение е 7 kV, разпределителното 7 kV и 3 kV и ниското напрежение 3x150 V.

Централата работи до началото на 1980-те години. Националният политехнически музей ползва сградния фонд от 1975 г. Безвъзмездно са предадени на музея главната постройка с машинната зала, командното отделение и административните сгради.

През 1986 г. ВЕЦ „Панчарево“ е обявена за паметник на културата.[2]

Предвижда се пускането на електрцентралата в действие и изграждане на екологичен парк с музейна експозиция на територията на ВЕЦ-а.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]