Паоло Тосканели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Паоло Тосканели
флорентински учен

Роден
Починал
10 май 1482 г. (85 г.)
Научна дейност
Област Астрономия, география
Паоло Тосканели в Общомедия

Паоло Тосканели (на италиански: Paolo dal Pozzo Toscanelli е флорентински учен с приноси в областите на астрономията, медицината, географията и математиката.

Учи в Падуанския университет, превежда книгата „География“ на Клавдий Птолемей.

Става известен и с кореспонденцията, която води с Христофор Колумб. Както се счита, Тосканели изпраща писмо през 1474 година до португалският кралски двор, с мнението, че Земята е кълбо, и твърдението, че до Индия може да се достигне през Атлантическия океан, с приложено към писмото карта. Узнавайки за това писмо, Колумб моли Тосканели за копие на писмото. Както е известно днес, Тосканели допуска грешка, като двойно увеличава размерите на Азия и по този начин двойно съкръщава предпологащото се разстояние от Лисабон до Япония.

В областта на астрономията Тосканели провежда систематични измервания на положенията на кометите, занимава се с морска навигация по звездите. Построява в манастира „Света Мария де Фиоре“ близо до Флоренция гномон, с помощта на който определя, с точност до половин минута, местното часово време. Тези изследвания му помагат да определи дължината на земния меридиан и при изработката на карти.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]