Паоло Тосканели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Паоло Тосканели
Paolo dal Pozzo Toscanelli
флорентински учен

Роден
Починал
10 май 1482 г. (85 г.)
Пиза, Италия

Националност Италия
Учил вПадуански университет
Научна дейност
ОбластАстрономия, география
Паоло Тосканели в Общомедия

Паоло Тосканели (на италиански: Paolo dal Pozzo Toscanelli) е флорентински учен, известен с приносите си в областта на астрономията, медицината, географията и математиката. Превежда книгата „География“ на Клавдий Птолемей.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 21 април 1397 година във Флоренция, Италия. Учи в Падуанския университет, където изучава математика и завършва медицина.

Става известен с кореспонденцията, която води с Христофор Колумб. Както се счита, Тосканели изпраща писмо през 1474 година до португалския кралски двор, с мнението, че Земята е кълбо, и твърдението, че до Индия може да се достигне през Атлантическия океан, с приложено към писмото карта. Узнавайки за това писмо, Колумб моли Тосканели за копие на писмото. Както е известно днес, Тосканели допуска грешка, като двойно увеличава размерите на Азия и по този начин двойно съкращава предполагащото се разстояние от Лисабон до Япония.

В областта на астрономията Тосканели провежда систематични измервания на положенията на кометите, занимава се с морска навигация по звездите. Построява в катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ близо до Флоренция гномон, с помощта на който определя, с точност до половин минута, местното часово време. Тези изследвания му помагат да определи дължината на земния меридиан и при изработката на карти.

Умира на 10 май 1482 година в Пиза на 85-годишна възраст.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]