Паоло ди Джовани Феи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Възнесение на Мария, ок.1385 г. Вашингтон, Национална галерия.

Паоло ди Джовани Феи (на италиански: Paolo di Giovanni Fei; * ок. 1345 г. в Сиена, Сиенска република, † 1411 пак там) е италиански художник, принадлежащ към Сиенската школа и към готиката на XIV век – Трече́нто.

Той е преоткрит през 20 век и това се дължи на известния изследовател на италианската живопис Бернард Бернсон[1]. Бернсон съставя и първия каталог от произведения на художника; впоследствие той е редактиран от Майкъл Малори[2] в неговата монография за художника, излезла през 1976 г. Паоло ди Джованни Феи е известен художник от сиенската готика през втората половина на XIV век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Точната дата на неговото раждане е неизвестна. В Сиена той идва от Сан Куирико. Съдейки по документите, Паоло прави кариера не само като известен художник, получаващ пристижни поръчки, но и като държавен деятел: съгласно архивните данни през 1369 г. той е член на Съвета на република, и впоследствие заема няколко административни длъжности в сиенското правителство. Такава практика в Сиена има и през втората половина на XIV век и тя е доста разпространена: художниците често стават републикански чиновници, като напр. Андреа Вани и Липо Вани, или работят като дипломати, доколкото те често пътуват в други градове за изпълнение на заповеди, като представляват сиенското правителство.

По всяка вероятност художника умира скоро след 1410 г.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

От 1381 г. датира най-ранната му творба – голямата олтарна картина „Рождество на Мария“ (Сиена, Национална пинакотека). През 1389 г. неговото име е в регистъра на сиенските художници. От 1395 до 1410 г. името на Паоло ди Джовани Феи нееднократно се появява в архивните документи, свързани с поръчки за Сиенската катедрала.

Изследователите отбелязват, че творчеството на Паоло отчасти е в зависимост от маниера на Бартоло ди Фреди, но най-силно влияние върху него оказва сиенската традиция от първата половина на XIV век – изкуството на Симоне Мартини и братя Амброджо и Пиетро Лоренцети.[3] Сред достигналото до наши дни художествено наследство от Паоло ди Джовани Феи особено изпъкват два големи олтарни образа – „Рождество на Мария“ (Сиена, национална пинакотека) и „Въведение на Мария в храма“ (Вашингтон, Национална художествена галерия). Именно тези творби се считат за характерни, дори образцови за стила на твореца.[4]

Рождество Богородично. 1381 г. Сиена, Нац. пинакотека.

Творчеството на Паоло ди Джовани Феи оказа влияние на водещи сиенски художници от следващото поколение – Сасета и Джовани ди Паоло.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. B. Berenson, Pitture ital. del Rinascimento, Milano 1936
  2. Mallory, M., The Sienese Painter Paolo di Giovanni Fei. 1976.
  3. Ada Labriola, Simone Martini e la pittura gotica a Siena, collana I grandi maestri dell’arte. L’artista e il suo tempo, Firenze, E – ducation.it, 2008
  4. Various authors. Il Gotico a Siena, exhibition catalogue. Florence. 1982.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Произведения