Папагал монах

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Монах.

Папагал монах
Monk Parakeet (Myiopsitta monachus) -Argentina-8.jpg
Monk Parakeet (Myiopsitta monachus) Buenos Aires.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Psittaciformes Папагалоподобни
семейство: Psittacidae Папагали
подсемейство: Arinae Неотропични папагали
род: Myiopsitta Папагали монаси
вид: M. monachus Папагал монах
Научно наименование
Уикивидове Myiopsitta
Bonaparte, 1854
Уикивидове Myiopsitta monachus
Папагал монах в Общомедия

Папагалът монах (Myiopsitta monachus) е вид южноамерикански папагал единствен представител на род Myiopsitta. Произхожда от умерените и субтропичните райони на Аржентина и съседни на нея страни. Отглеждани в плен птици като домашни любимци пуснати на свобода са интродуцирани в урбанизирани райони по цял свят.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на тялото е около 29 cm с размах на крилете 48 cm и тегло 100 g. Женските са с около 10 – 20% по-дребни от мъжките. Долните части са светли почти бели, главата и гърба са зелени. Крилата и задницата стават светлозелени и жълти. Опашните пера са жълто-зелени, маховите пера са сини, а човката е оранжева.[2]

Одомашнените птици могат да бъдат и в други цветови разновидности като на основния зелен цвят преобладава в различна степен синьо, бяло и жълто.

Подвидове[редактиране | редактиране на кода]

Макар че видът днес е единствен представител на род Myiopsitta е възможно един от подвидовете му Myiopsitta monachus luchsi да бъде отделен като самостоятелен вид – Myiopsitta luchsi.[3] Подвидовете на папагалите Монах са:

Птиците се одомашняват и се отглеждат като любимци в домовете. Много от тях са изпускани неволно или освобождавани нарочно от стопаните си. Ето защо през последните десетилетия се наблюдава образуване на градски колонии от папагали монаси в редица големи градове по света, най-вече в Европа и Северна Америка.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Птиците обитават степите и редките гори в района на ареала си в Южна Америка. Живее на ята, които наброяват между 200 и 500 индивида. Ятата от малките птици могат да нанесат значителни щети на селското стопанство като нападат посевите от зърнено-житни култури. Местните жители ги убиват като вредители или ги улавят с цел продажба.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Папагалите монаси гнездят в блатисти местности като изграждат големи кръгли гнезда достигащи до 3 метра в диаметър. Гнездата се изграждат на дърветата като се използват и стари изоставени гнезда. Обикновено няколко двойки го изграждат съвместно като за всяка от тях има отделен вход. Обикновено гнездото се надгражда от новоприсъединила се двойка като цялостното му изграждане може да продължи до 3 месеца. Снасят по 5 – 8 броя бели яйца като след мътене от 22 – 26 дни се излюпват пиленцата. На 6 – 7 седмична възраст младите излизат от гнездото. Някои двойки мътят по два пъти годишно, а гнездото се използва в продължение на няколко години.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Myiopsitta monachus. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2008.1. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 16 юли 2012. (на английски)
  2. Collar (1997a,b), Juniper & Parr (1998)
  3. Collar (1997b)
  4. Amorim & Piacentini (2006)