Папюс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Папюс

Папюс (Papus) (13 юли 1865 – 25 октомври 1916) е псевдоним на Жерар Анкос (на френски: Gérard Encausse), френски окултист, кабалист и лекар.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Папюс е роден с истинско име Жерар Анкос на 13 юли 1865 г. в Ла Коруня, Испания, от майка испанка и баща французин. На 4-годишна възраст се преместват в Париж.

От ранна възраст се интересува от Кабала, таро, магия и алхимия, като е особено повлиян от френския езотерик Елифас Леви. През 1887 г. за кратко става член на Теософското общество на Елена Блаватска, но на следващата година основава собствена езотерична група и издава сп. „Инициация“ (L'Initiation), просъществувало до 1914 г. През 1894 г. става доктор по медицина в Парижкия университет, с дисертация върху философия на анатомията. Основател и участник в няколко езотерични общества.

Посещава Русия през 1901, 1905 и 1906 г., като целта е изнасяне на лекции, но същевременно консултира като лекар и езотерик император Николай II и императрица Александра. В по-късната си кореспонденция с тях, неколкократно ги предупреждава за влиянието на Григорий Распутин върху тях. Има слухове, че е предсказал смъртта на император Николай II.

По време на Първата световна война присъства на бойните полета като лекар и по свидетелства на сина му лекувал както френските, така и немските войници. Там заболява от туберкулоза и умира на 25 октомври 1916 г. в Париж.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • La Kabbale (1903) (Кабала)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]