Парабелум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Luger P08 (Parabellum)
150B-SIDE.jpg
Luger P08, производство на Mauser от 1937 г.
Страна Германия
Тип пистолет
История на производство и служба
Изобретател Георг Люгер
Създаване 1900
Производител DWM, Mauser и др.
Производство 1908
На въоръжение 1908 – 1938
На служба при Германия, България и др.
Конфликти ПСВ, ВСВ и др.
Произведени бройки ок. 3 млн.
Габаритни характеристики
Маса 968 g – пълен, 835 g – празен
Дължина 220 mm
Дължина на цевта 102 mm
Работни характеристики
Действие полуавтоматичен, къс ход на цевта
Пълнител пълнител – 8 патрона
Боеприпаси 9х19 mm Para
Начална скорост 350 m/s
Ефективна стрелба 50 m
Luger P08 (Parabellum) в Общомедия

Luger (Люгер, Парабелум[1], на немски: P08, Parabellum, Borchardt-Luger), познат още като Parabellum, е немски полуавтоматичен (самозаряден) пистолет, калибър 9 mm, разработен през 1900 г. от австрийския оръжеен конструктор Георг Люгер. Пистолетът е на служба в немските въоръжени сили, както и в държави-съюзници на Германия (в т.ч. България) през първата половина на 20 век. Участва и в двете световни войни.

Дизайнът на пистолета е патентован от Георг Люгер през 1898 г. и е произвеждан от немската оръжейна фабрика DWM (Deutsche Waffen und Munitionsfabriken – „Немски оръжия и муниции“), в която той е работил. Ръководителят на компанията DWM дава на пистолета името „Parabellum“ – от известната латинска пословица „Si vis pacem, para bellum“ (лат. Ако искаш мир, готви се за война), която служи за девиз на компанията DWM. Същото име получава и разработеният за пистолета патрон – 9×19 mm Parabellum.[2] Производството започва през 1900 г. Първият Parabellum пистолет бил приет от швейцарската армия през май 1900 г. В германските части е изместен частично от Walther P38 с 9 mm Parabellum калибър.

Parabellum е добре познат от Първата и Втората световна войни, по време на Ваймарската република, а също е използван и от Volkspolizei – полицията на Източна Германия. Произвежда се и до днес – фирмата Mauser все още прави ограничен брой такива пистолети за колекционери.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]