Парад на победата в Баку

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Парад на Победата в Баку
2020 г.
Щурмови самолети Сухой Су-25 на азербайджанските ВВС по време на парада.
Информация
Дата10 декември 2020 г.
Час13:00
МестоположениеБаку, Азербайджан
Познато също катоZəfər paradı
Участници Азербайджан
 Турция
ПоводВ чест на победата на Азербайджан в Войната в Нагорни-Карабах през 2020 г.
Парад на победата в Баку в Общомедия

Парад на победата (на азерски:Zəfər paradı) е военен парад в чест на победата на Азербайджан във войната в Нагорни-Карабах през есента на 2020 г. (официално наричана „Отечествената война“ в Азербайджан).[1] Парадът се провежда с 3000 военнослужещи, които са се отличили по време на войната, заедно с военна техника, безпилотни летателни апарати и самолети, както и арменски военни трофеи и турски войници и офицери, докато кораби от флота извършват маневри в близкия залив на Баку, а над града летят реактивни самолети и хеликоптери. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, ключов съюзник на Азербайджан във войната, също присъства на военния парад като част от държавно посещение в Баку.[2]

Военният парад предизвиква голям интерес сред жителите на Баку, които се събират в различни части на града и се опитват да наблюдават парада отблизо, въпреки правилата, свързани с COVID-19.

Парадът е критикуван в Армения, тъй като президентът на Азербайджан Илхам Алиев обявява районите на Сюник, Гехаркуник и Ереван в Армения за „исторически земи“ на азербайджанците, а Ердоган припомня духа на Енвер паша, който е бил един от организаторите на арменския геноцид. И двете изявления са осъдени от арменския премиер Никол Пашинян. В по-късна реч Алиев твърди, че „няма териториални претенции към нито една държава, включително Армения“. Алиев обаче многократно е отправял иредентистки претенции към арменските територии, като се е зарекъл да „се върне към тях“, заявявайки:

Ереван е нашата историческа земя и ние азербайджанците трябва да се върнем в тези исторически земи

Илхам Алиев

[3][4]

По-късно, на 22 юли 2021 г., Алиев отправя поредния иредентистки иск към арменската провинция Зангезур (Сюник), като казва, че това е „наша собствена територия“.

По време на парада Ердоган рецитира и части от противоречива съветска азербайджанска поема, която предизвиква напрежение със съседен Иран.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

На 27 септември 2020 г. избухват сблъсъци в спорния регион Нагорни Карабах, който де факто се контролира от самопровъзгласилата се и непризната Република Арцах, но де юре e част от Азербайджан. Азербайджанските сили първо настъпват в районите на Физули и Джабраил, като превзмат съответните им административни центрове. Оттам те продължават към Хадрут. Азербайджанските войски започват да напредват по-интензивно след падането на Хадрут около 15 октомври, а арменците започват да отстъпват, когато азербайджанците след това поемат контрола над Зангилан и Кубадли. Започвайки настъпление към Лачин, те проникват и в окръга на град Шуша през горите и планинските му проходи.

След превземането на Шуша, второто по големина селище в Нагорни Карабах, е подписано споразумение за прекратяване на огъня между президента на Азербайджан Илхам Алиев, министър-председателя на Армения Никол Пашинян и президента на Русия Владимир Путин, което прекратява всички бойни действия в района от 00:00 часа на 10 ноември 2020 г. московско време. Съгласно споразумението враждуващите страни запазват контрола над понастоящем притежаваните райони в Нагорни Карабах, докато Армения върне териториите, които е заела през 1994 г., на Азербайджан. Азербайджан също получава сухоземен достъп до своя ексклав Нахчиван, граничещ с Турция и Иран. Приблизително 2000 руски войници са разположени като мироопазващи сили по коридора Лачин между Армения и Нагорни Карабах за мандат от поне пет години.

Парад[редактиране | редактиране на кода]

Преди парада[редактиране | редактиране на кода]

В началото на декември е разкрито, че парадът на победата ще се проведе на 10 декември на площад „Азадлик“, Баку, столицата на Азербайджан. Движението е ограничено по някои улици и алеи, за да се гарантира безопасността на оборудването, свързано с военния парад. На 5 декември азербайджанските въоръжени сили започват подготовка за парада. На 8 декември се провежда учебен парад, по време на който е демонстрирана военна техника, иззета от въоръжените сили на Армения. Също така над Баку са извършени тренировъчни полети на самолети и хеликоптери на азербайджанските ВВС.

На 9 декември президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристига със самолет на международното летище „Хейдар Алиев“ в Баку. Ердоган е поздравен от азербайджански официални лица и турски дипломати в Баку. Той е придружен от съпругата си Емине Ердоган, външния министър Мевлют Чавушоглу, министъра на отбраната Хулуси Акар, говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието Омер Челик, заместник-председателя на партията Махир Юнал и говорител на президентската администрация на турския президент Калън Ребрах.

На 10 декември Илхам Алиев и Ердоган посещават Алеята на мъчениците и поднасят венци пред паметника на Вечния огън. След това отиват на Почетната алея, за да почетат паметта на бившия президент на Азербайджан Гейдар Алиев и поднасят венци на гроба му. И Алиев, и Ердоган се молят в Джамията на мъчениците.

Предварителна реч[редактиране | редактиране на кода]

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на парада.

Парадът започва с химна на двете държави.

По време на речта си, президентът на Азербайджан, Илхам Алиев заявява, че стотици хиляди азербайджанци, живеещи в днешна Армения са „изгонени от бащините им земи“, добавяйки, че Zangezur, Гехаркуник, и Ереван са „историческите земи на Азербайджан“, и че арменското ръководство е прогонило стотици хиляди азербайджанци от Армения, както и от Нагорни Карабах. Илхам Алиев отбелязва също, че три дни преди началото на войната, на Общото събрание на ООН той е казал, че „Армения се готви за нова война и те трябва да бъдат спрени“. Той добавя, че през 2020 г. Армения е предприела три атаки срещу Азербайджан – през юли, август и септември. И в отговор той „е заповядал на азербайджанските войници да продължат напред“. След това Алиев припомня битката при Шуша, наричайки я „историческо събитие“. Накрая Алиев заявява, че азербайджанската армия е победила Армения, а арменската армия почти „не съществува и е унищожена“, добавяйки, че ако „арменският фашизъм се надигне отново, резултатът ще бъде същият“.[5]

Реч изнася и президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган. Той първо пожелава Божията милост към азербайджанските войници, загинали или ранени по време на войната, след което продължава с възхвала на азербайджанско-турските отношения. След това той добавя, че „онези, които са донесли нищо друго освен кланета и сълзи в Карабах, сега трябва да дойдат на себе си“ и че арменските политици трябва да предприемат „смели стъпки към мир и стабилност“. Ердоган, рецитирайки противоречиво съветско азербайджанско стихотворение, след това заявява, че това е денят, в който „душите на Ахмад Джавад, Нуру паша, Енвер паша и Мубариз Ибрахимов са били просветени“. Той също така подчертава, че „борбата в политическата и военната сфера ще продължи на различни фронтове“.

Въоръжени сили[редактиране | редактиране на кода]

Представяне на знамето на Азербайджан, Знамето на победата и знамената на клоновете на въоръжените сили на Азербайджан, водени от генерал-лейтенант Карим Валиев.
Военнослужещи маршируват със знамена на отличилите се по време на войната военни части, начело с генерал-майор Заур Мамедов.

След обръщенията, личният състав на азербайджанските въоръжени сили марширува на площад „Азадлик“ под Знамето на победата, което е знамето, поставено в Шуша, когато азербайджанските сили превземат града. След държавното знаме и Знамето на победата е гвардия, носеща цветовете на служебните клонове на въоръжените сили на Азербайджан. Начело на марша е командирът на парада генерал-лейтенант Карим Валиев, който отдава чест на властите на трибуната. Бойните цветове на военните части на Въоръжените сили, участвали във войната, които в този ден са носени от гвардейци в бойни униформи, преминават покрай трибуната под ръководството на генерал-майор Заур Мамедов. Военен диригент на парадните оркестри е заслуженият артист на Азербайджан, подполковник Руфат Ахундзаде, син на Юсиф Ахундзаде, който е действащ началник на Военната служба на въоръжените сили. Официален церемониалмайстор на парада е заслуженият артист на Азербайджан, полковник Абдула Гурбани.

Военна техника[редактиране | редактиране на кода]

Около 150 превозни средства, включително автомобили със специално предназначение, бронирани машини и оръжейни системи на въоръжените сили на Азербайджан, преминават на парада в колона, водена от генерал-лейтенант Низам Османов. На парада са показани и Orbiter-1, Orbiter-2B, Orbiter-3B, Orbiter-4, Aerostar-BP, Heron, Bayraktar TB2, както и безпилотни летателни апарати Hermes-450, Hermes-900, Guzghun и Harop, използвани от Азербайджан по време на войната.

В края на парада, над Баку летят азербайджански изтребители и хеликоптери.

Военни трофеи[редактиране | редактиране на кода]

По време на парада са показани част от военните трофеи, отнети от арменците по време на войната, включително 53 противотанкови оръдия, 4 РСЗО БМ-30 „Смерч“, 97 РСЗО „Град“, 2 РСЗО БМ-27 „Ураган“, 1 РСЗО TOS-1, 7 S-300 ЗРК, 1 радар S-300, 2 локаторни станции S-300, 1 радар P-14, 5 ЗРК Tor, 40 ЗРК Osa 9K33, 4 ЗРК Kub 2K12, 1 ЗРК 2K11, 14 ЗРК Zastava, 2 ЗРК С-125, 22 БЛА, 2 системи Р-17 „Елбрус“, ракетна система ОТР-21 „Точка“, 2 Р-142, 1 „Скай-М“ и 4 системи за електронна борба. Показани са и някои от унищожените и заловени арменски превозни средства, включително 33 2S3 Akatsiya и 2S1 Gvozdika, 352 оръдия, 125 минохвъргачки, 103 превозни средства със специално предназначение, 178 гранатомета, 5 ZSU-23-36l, танкове, 116 БМП, 5 Су-25 и над 500 военни камиона. На парада е изложено и табло с регистрационни табели, конфискувани от арменските въоръжени сили, като на таблото има надпис „Карабах е Азербайджан!“.

Техника на въоръжените сили на Азербайджан[редактиране | редактиране на кода]

Колони с военна техника на въоръжените сили на Азербайджан по време на парада.
  • Колона сили за противовъздушна отбрана, водена от заместник-министъра на отбраната, генерал-лейтенант Рамиз Тахиров
  • Модернизирани зенитно-ракетни системи „Оса-1Т“, „С-125 ТМ“, „Бук-МБ“, „Илдирим“. и С-300 „Фаворит“
  • Безпилотни летателни апарати Orbiter-1KM Ichi Govan, Orbiter-2B, Orbiter-3B, Orbiter-4, Aerostar-BP, Heron, Bayraktar TB2, Hermes-450, Hermes-900, Kuzgun и Harop
  • Колона от артилерийски системи, начело с генерал-майор Агамир Султанов.
  • Самоходни гаубици и артилерийски установки 152-мм „Акация“, 152-мм Msta-S, 203-mm Pion, 220-мм тежка огнехвъргателна система TOS-1A, противотанков комплекс Chrysanthemum-S, самоходни оръдия-гаубици „Дана“, БМ-21 „Град“, RM-70/85, ракетни системи за многократно изстрелване „Смерч“, тактически комплекси „ТР-300 Гасирга“, „Екстра“, оперативно-тактически ракетни комплекси „Полонез“ и ЛОРА
  • Полет на двойка военно-транспортни и десантни хеликоптери Ми-17 на ВВС на Азербайджан под командването на полковник Хасан Аловсатов с държавните знамена на републиките Азербайджан и Турция над Бакинския залив.
  • Полет на група транспортни и бойни хеликоптери Ми-35М под командването на подполковник Рашад Надиров
  • Полет на хеликоптери Ми-17 под командването на подполковник Рахим Гулузаде
  • Полет на групи многоцелеви изтребители МиГ-29 под командването на полковник Заур Рустамов
  • Полет на група щурмови самолети Су-25, водени от генерал-майор Намиг Исламзаде, изобразяващи знамето на Република Азербайджан в небето.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]