Пардубице

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пардубиц)
Пардубице
Pardubice
Знаме
      
Герб
Главният площад, гледан от Зелената кула
Главният площад, гледан от Зелената кула
Страна Чехия
КрайПардубицки край
Площ82,655 km²
Надм. височина237 m
Население88 181 души (2002)
Първо споменаване1295 г.
Пощенски код530 02–533 53
МПС кодE
Официален сайтwww.mesto-pardubice.cz
Пардубице в Общомедия

Пардубице (на чешки: Pardubice) е град в Източна Бохемия, Чехия на река Лабе, на 104 км източно от Прага, административен център на Пардубицки край. Население 88 хил. души (2005).

История[редактиране | редактиране на кода]

Основан е около 1340 г., но манастир на това място е съществувал още в началото на 13 век. Голям принос за развитието на града внася хофмайстерът на Чешкото кралство Вилем от Пернщайн, чиято резиденция е била в това малко известно преди това градче.

Градът се развива бурно в края на 15 – 16 век, но по време на Тридесетгодишната война преживява упадък. Икономически подем настъпва в средата на 19 век, когато до Пардубице прокарват железопътна линия.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Пардубице е важен промишлен център: развити са машиностроенето (електротехническо и радио-електронно оборудване), химическа (пластични взривни вещества), нефто-прерабатваща, хранителна и лека промишленост. През юни 2000, на базата на приватизирания известен крупен комбинат за радиоелектроника „Тесла“, е открито тайванско предприятие за сглобяване на компютри.

Близо до Пардубице има международно летище (бивша военна база), използвано за чартърни рейсове за превоз на туристи за града и за столицата.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Пардубице има статут на град-музей – разполага с многобройни архитектурни паметници (предимно от 17 век). Сред най-известните паметници в града и околностите му са:

  • Зелената кула в централната част на града,
  • Катедрала „Св. Вартоломей“ и
  • красив старинен замък на близкия хълм.

Пардубице е знаменит с ежегодните си международни съревнования по конен спорт, които се провеждат обикновено в средата на октомври. Пардубицкият хокеен отбор HC Pardubice е един от най-силните в Чехия.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Пардубице е побратимен град с:[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]