Парижката Света Богородица (балет)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Парижка Света Богородица.

„Парижката Света Богородица“ (фр. Notre Dame de Paris) е балет в 2 действия и 3 картини по музика на Морис Жар и хореография на Ролан Пти, либрето по едноименния роман на Виктор Юго.

Поставен за първи път на 11 декемви 1965 г. в Парижката опера.[1] Това е първата постановка на Пти за Парижката опера и балет, която той напуска 20 години по-рано.[2] Декорите са на Рене Алио, а костюмите на Ив Сен Лоран. В ролитеː Клер Мот (Есмералда), Ролан Пти (Квазимодо), Сирил Атанасоф (Фроло), Жан-Пиер Бонфу (Феб).[1]

Балетът се радва на голям успех и продължава да бъде поставян и днес, вкл. серия представления на Парижката опера и балет в края на сезон 2013 – 2014 в Операта на Бастилията, както и продукция на миланската Скала през 2013 г.[3]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Париж, края на 15 век. Красивата циганка Есмералда е несправедливо обвинена в убийството на капитана на кралските стрелци и неин любим Феб де Шатопер. В действитеност покушението е извършено от ревнивия свещеник Клод Фроло. Звънарят на Париката Света Богородица – нещастният и уродлив Квазимодо, се опитва да скрие Есмералда в една от кулите на катедралата. Фроло, обаче, я открива и я предава на властта. Обезумял, Квазимодо убива Фроло.

Край на разкриващата сюжета част.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Собор Парижской Богматери. / Балет. Энциклопедия. – Москваː Советская энциклопедия, 1981. – с. 473.
  2. Notre Dame de Paris. // Paris Opera Ballet. Посетен на 12 август 2014.
  3. Laura Cappelle. Notre-Dame de Paris, Teatro alla Scala, Milan. // Financial Times, 11 февруари 2013. Посетен на 12 август 2014.