Парижката Света Богородица (балет)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Парижка Света Богородица.

„Парижката Света Богородица“ (фр. Notre Dame de Paris) е балет в 2 действия и 3 картини по музика на Морис Жар и хореография на Ролан Пти, либрето по едноименния роман на Виктор Юго.

Поставен за първи път на 11 декември 1965 г. в Парижката опера.[1] Това е първата постановка на Пти за Парижката опера и балет, която той напуска 20 години по-рано.[2] Декорите са на Рене Алио, а костюмите на Ив Сен Лоран. В ролитеː Клер Мот (Есмералда), Ролан Пти (Квазимодо), Сирил Атанасоф (Фроло), Жан-Пиер Бонфу (Феб).[1]

Балетът се радва на голям успех и продължава да бъде поставян и днес, вкл. серия представления на Парижката опера и балет в края на сезон 2013 – 2014 в Операта на Бастилията, както и продукция на миланската Скала през 2013 г.[3]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Париж, края на 15 век. Красивата циганка Есмералда е несправедливо обвинена в убийството на капитана на кралските стрелци и неин любим Феб де Шатопер. В действитеност покушението е извършено от ревнивия свещеник Клод Фроло. Звънарят на Париката Света Богородица – нещастният и уродлив Квазимодо, се опитва да скрие Есмералда в една от кулите на катедралата. Фроло, обаче, я открива и я предава на властта. Обезумял, Квазимодо убива Фроло.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Собор Парижской Богматери. / Балет. Энциклопедия. – Москваː Советская энциклопедия, 1981. – с. 473.
  2. Notre Dame de Paris // Paris Opera Ballet. Посетен на 12 август 2014.[неработеща препратка]
  3. Laura Cappelle. Notre-Dame de Paris, Teatro alla Scala, Milan // Financial Times, 11 февруари 2013. Посетен на 12 август 2014.