Парижко споразумение (2015)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Парижко споразумение (2015)
Информация
Подписване12 декември 2015 г.
МястоПариж, Франция
ПодписалиКитай[1]
Русия[1]
Индия[1]
Япония[1]
Тунис[1]
Германия[1]
Канада[1]
Южна Корея[1]
Франция[1]
Иран[1]
Турция[1]
Чехия[1]
Андора[2]
Австралия[2]
Европейски съюз
Парижко споразумение (2015) в Общомедия
Ръководителите на делегациите на Конференцията на ООН за изменението на климата в Париж

Парижкото споразумение е подписано на 12 декември 2015 г. по време на Парижката конференция по климата.[3] Към ноември 2017 г. 195 държави са подписали споразумението, включително България. Споразумението влезе в сила на 4 ноември 2016.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Целите на споразумението са да се засили прилагането на Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата (РКООНИК), стартирана на срещата на върха за Земята (1992 г.) чрез:

  • Ограничаване на глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса по Целзий до 2050 г. в сравнение с периода преди индустриализацията. Целта е да се ограничи затоплянето до края на 21 век до само 1.5 ° C.
  • Повишаване на способността за адаптиране към отрицателните последици от изменението на климата и насърчаване на устойчивостта на изменението на климата и намаляване на емисиите на парникови газове по начин, който няма да навреди на производството на храни.
  • Насърчаване на потока от средства в областта на намаляването на емисиите на парникови газове и устойчивостта на изменението на климата.

Освен това споразумението има за цел да намали емисиите на парникови газове. Основното задължение на всяка от страните, подписали Парижкото споразумение, е да представи план на всеки пет години, в който подробно да се посочат начините, по които ще се предприемат мерки за справяне с изменението на климата.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д е ж з и к л м treaties.un.org // Архивиран от оригинала. Посетен на 12 декември 2020 г.
  2. а б treaties.un.org // Посетен на 14 май 2021 г.
  3. Историческо споразумение за климата в Париж