Максфийлд Периш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Париш)
Максфийлд Периш
Maxfield Parrish
американски художник и илюстратор
Роден
Починал
30 март 1966 г. (95 г.)
Максфийлд Периш в Общомедия

Фредерик Максфийлд Периш (на английски: Frederick Maxfield Parrish) е американски художник и илюстратор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Максфийлд Периш е роден през 1870 г. във Филаделфия. Баща му е гравьор и автор на пейзажи и самият той започва да рисува от малък. Учи в колежа Хавърфорд и Пенсилванската академия за изящни изкуства.

Артистичната кариера на Периш продължава десетилетия (рисува до 91-годишна възраст) и той допринася за златния век на илюстрацията в Съединените щати. Започвайки с книгата „The Walls Were as of Jasper“ на Кенет Греъм през 1897 г., Максфилд Периш илюстрира множество престижни проекти, сред които „Poems of Childhood“ на Юджин Филд (1904) и традиционните Приказки от 1001 нощ (1909).

През 20-те години Периш се отказва от илюстрациите и започва да рисува фантастични пейзажи с голи женски фигури. През този период той се превръща и в най-скъпо платения художник на реклами в Съединените щати.

През 1931 г. Максфийлд Периш заявява пред Асошиейтед прес „Приключих с момичетата върху скали“, след което се концентрира върху рисуването на пейзажи. Те не успяват да спечелят популярността на по-ранните му работи.

Картина на Максфийлд Периш

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Maxfield Parrish в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​