Парк Аспири

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Парк „Аспири“
Паркове в Катар
Фонтаните в парк „Аспери“
Фонтаните в парк „Аспери“
Карта
Информация
Видпарк
Най-близък градДоха,  Катар
Площ88 ха
Парк „Аспири“ в Общомедия

Паркът „Аспири“ (на английски: Aspire Park) е зона за отдих, който се намира в едноименната спортна зона „Аспири“ в южния квартал „Баая“ в Доха, Катар. Той обхваща площ от 88 хектара и е най-големият парк в Доха.

В парка се намират единственото езеро в Катар, комбинирано с красиви фонтани, малък хълм, различни видове дървета, както редки (като боабаб), така и обикновени, детски площадки, кафене, където могат да се купят различни видове напитки, пътека за джогинг с гумена настилка с дължина 1600 м, и други спортно-развлекателни съоръжения.

Пъркът е предпочитано място за семейни разходки, отдих след пазаруване в близките молове „Villaggio“ и „Hyatt Plaza“, и особено вечер, когато близката кула „Аспири“ е осветена. Кулата „Aspire Tower“ е 300-метров модерен хотел, който служи като гигантска факла за 15-те Азиатски игри през 2006 г.

В парка не се допуска каране на скутери, велосипеди и скейтборд, забранено е катеренето по дърветата, не се допускат разходки на домашни любимци – кучета, котки. Задължително е и характерното за ислямския свят по-покрито облекло на раменете и коленете.

Изглед към парка от хълма
Изглед към парка от хълма

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Aspire Park в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​