Партений I Константинополски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Партений I
Παρθένιος Α΄
вселенски патриарх
Роден
Починал

Партений I Константинополски (на гръцки: Παρθένιος Α΄) e православен духовник и вселенски патриарх.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родом е от Янина. От 1609 г. е митрополит на Анхиало, а от 1623 г. одрински митрополит. Ерудиран духовник, провеждащ умерена и балансирана църковна политика. От 1639 г. е вселенски патриарх.

Подготвя Константнополския събор (1640) и последвалия го Яшки събор. С цел омилостивяване и предразполагане за целите на вселенския православен събор в Яш, през 1641 г. Василий Лупу покрива еднократно всички дотогавашни дългове на Вселенската патриаршия. В знак на благодарност, Партений изпраща на молдовския владетел мощите на Петка Българска в Яш, където са положени в църквата на манастира Свети Трима Светители и където се съхраняват до днес. Гръцкото фанариотско духовенство не одобрява деянията му, като го обвинява във филетизъм и модернизъм, заради въведения литургичен термин „пресуществление“.

Политиката на Вселенската патриаршия по време на понтифакта на Партений се одобрява от папството и йезуитите, но срещу него са настроени всички подръжници на Кирил Лукарис. През 1644 г. дава съгласието си за откриването на униатско духовно училище в Константинопол, след което е низвергнат и заточен в Кипър. През 1646 г. се завръща в Хиос, където по непотвърдени сведения е отровен.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Παρθένιος Α΄“ в Уикипедия на гръцки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
Кирил II Кондарис вселенски патриарх
(1639 – 1644)
Партений II