Пархелий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Извънредно ярки петна във Фарго, Северна Дакота. Също така се виждат части от ореола 22° (дъгите, минаващи през всяко петно), слънчев стълб (вертикалната линия) и перфелният кръг (хоризонталната линия)
Хало от типа антелия и партелий, видим от ляво надясно, в Антарктида
Живопис (копие от 1630 г.) на парелион в Стокхолм през 1535 г. Небесното явление се тълкува като зловещо знамение

Пархелий (Parhelia), още лъжливо слънце (разг. на английски: sun dog – „слънчево куче“[1]) в метеорологията е атмосферно оптично явление, което се състои от светло петно от едната или от двете страни на Слънцето.[2][3] Две слънчеви петна често стоят по фланговете на Слънцето в рамките на 22° ореол (хало).

Слънчевото куче е член на семейството на халотата, причинено от пречупването на слънчевата светлина от ледените кристали в атмосферата. Слънчевите кучета обикновено се появяват като двойка фино оцветени светлинни петна, около 22° вляво и вдясно от Слънцето и на същата височина над хоризонта като Слънцето. Те могат да се видят навсякъде по света през всеки сезон, но не винаги са очевидни или ярки. Слънчевите кучета се виждат най-добре и са най-забележими, когато Слънцето е близо до хоризонта.

1. Малък ореол при 22 °
2. пархелион
3. светлинна колона
4. пархеликов кръг
5. циркумзенитална дъга
6. допирателни дъги
7. голям ореол на 46°
8. антихелион

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Sun dog в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​