Пархелий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Извънредно ярки петна във Фарго, Северна Дакота. Също така се виждат части от ореола 22° (дъгите, минаващи през всяко петно), слънчев стълб (вертикалната линия) и перфелният кръг (хоризонталната линия)
Хало от типа антелия и партелий, видим от ляво надясно, в Антарктида
Живопис (копие от 1630 г.) на парелион в Стокхолм през 1535 г. Небесното явление се тълкува като зловещо знамение

Пархелий (Parhelia), още лъжливо слънце (разг. на английски: sun dog) в метеорологията е атмосферно оптично явление, което се състои от светло петно от едната или от двете страни на Слънцето.[1][2] Две слънчеви петна често стоят по фланговете на Слънцето в рамките на 22° ореол (хало).

1. Малък ореол при 22 °
2. пархелион
3. светлинна колона
4. пархеликов кръг
5. циркумзенитална дъга
6. допирателни дъги
7. голям ореол на 46°
8. антихелион

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Sun dog“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.