Пасарел (язовир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Пасарел.

Пасарел
Pasarelreservoir.JPG
Язовир Пасарел
Местоположение
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.5536° с. ш. 23.4789° и. д.
Местоположение в България
Местоположение Район Панчарево, област София
Надм. височина 700 m
Езеро
Дължина 2500 m
Ширина 320 m
Воден обем 2 700 000 m3
Приток Искър
Отток Искър

Пасарел е малък язовир разположен на изключително красиво място в Панчаревският пролом на река Искър, между Лозенска планина и Плана, в землището на село Долни Пасарел. Водите му се използват за силодобиване и питейно-битово водоснабдяване на София. Самото езеро е вододайна зона и риболовът, както и къпането са забранени, но е едно чудесно място за разходка.

Язовир Пасарел е част от каскада Искър, създадена като питеен, напоителен и енергиен източник за Софийската агломерация. Изграден е във връзка с акумулиране и изравняване на водните количества на р. Искър от стената на яз. Искър до ВЕЦ Пасарел, а от третата турбина на ВЕЦ-а е изградена аварийна връзка с ПСПВ „Панчарево“. Водите на язовира се използват за силодобиване от по-ниско разположената ВЕЦ Кокаляне, заради което неправилно понякога е наричан яз. Кокаляне. Той е многогодишен изравнител и се стопанисва от Държавно предприятие „Язовири и каскади НЕК“, язовирен район „Искър“.

Яз. Пасарел е второто водохранилище в околностите на столицата с дължина 2,5 km и ширина до 320 m. Намира се на 25 km югоизточно от центъра на София, на надморска височина 700 m. Близо до язовира е разположена в.з „Пасарел“ и историческата местност „Стражарски дол“ където е лобното място на смелият летец-изтребител Димитър Списаревски, в памет на който е изграден Пасарелският параклис Св. Георги Победоносец.

От района на язовир „Пасарел“ започва създадената през 2010 година екопътека „Лозенска планина“, която продължава по-нататък към връх Половрак, Лозенският манастир „Св. Спас“ и с. Лозен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]