Пастафарианство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Пастафарианството е пародийна религия, създадена от физика Боби Хендерсън през 2005 г. в знак на протест срещу решението на образователния департамент в Канзас да се изучава интелигентен дизайн като алтернатива на теорията на еволюцията. В открито писмо на своя сайт Хендерсън описва вяра в Летящото спагетено чудовище – свръхестествен създател, приличащ на паста.

Принципите на пастафарианството са описани в Евангелието на Летящото спагетено чудовище, публикувано през 2006 г. на сайта на пастафарианската църква.

История[редактиране | редактиране на кода]

Пастафариански парад.

През януари 2005 г. студентът от Орегонсия университет Боби Хендерсън се обявява срещу изучаването на интелигентен дизайн наравно с Еволюцията. Хендерсън отправя открито писмо до щатския съвет на Канзас. След като не получава отговори от съвета, студентът публикува писмото на своя сайт.[1] Впоследствие пастафарианството се превръща в интернет феномен[2], като отвореното писмо е прочетено милиони пъти в мрежата. Самият Хендерсън получава множество реакции и коментари.[3]

Сатиричният характер на пастафарианството популяризира Летящото спагетено чудовище в блогове и сайтове, посветени на интернет културата.[4] Откритото писмо на Хендерсън е отразено в световния печат. Самият физик заявява, че е написал писмото за забавление.

Известен случай, свързан с пастафарианството, е снимката на шофьорската книжка на австриеца Нико Алм, където той е с гевгир на главата.[5] Гевгирът е част от „традиционното облекло“ на пастафарианците.

Убеждения[редактиране | редактиране на кода]

Летящото спагетено чудовище и пирата Мосей.

През 2006 г. в Евангелието на Летящото спагетено чудовище са описани принципите на пастафарианството, осмиващи креационизма.

Пародия на десетте Божи заповеди са осемте „по-добре да не го правиш“, включващи аспекти от живота от сексуалното поведение до храненето. Пастафарианците не могат да се занимават със или да учат социална медицина. Според пастафарианството, Летящото спагетено чудовище дава осемте „по-добре да не го правиш“ на пирата Мосей. В началото те са били десет, но Мосей е изгубил две по пътя от планината Салса.

Създаването на света възниква, след като Спагетеното чудовище е сътворило Вселената след „силно алкохолно опиянение“. Всички доказателства за еволюцията също са дело на Спагетеното чудовище, за да изпитат вярата на хората в него.

Пастафарианският рай представлява бирен вулкан със стриптийз бар, докато адът е описан като море от вкиснала бира.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България функционира Българска пастафарианска църква.[6][7] През юли 2016 г. се провежда първата българска и втората в света пастафарианска сватба.[8] Също през 2016 г. Българската пастафарианска църква подава искане за съдебна регистрация по Закона за вероизповеданията, но съдът го отхвърля.[9][10]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]