Патерици

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Момче с патерици

Патериците са приспособление, спомагащо за поддържане тежестта на пациента при ходене чрез прехвърляне на тази тежест към горната част на тялото. Използва се при нарушения на функциите на опорно-двигателния апарат вследствие болест или травма (най-често счупване на крак), или по време на реабилитация. Патериците позволяват на пациента да се придвижва самостоятелно.

Вид и направа[редактиране | редактиране на кода]

Изработват се от дърво, метал или пластмаса. Височината им може да се регулира взависимост от ръста на човек. Също така има патерици, специално направени за деца.

Има различни видове - с опора под мишниците, или с опора около лакътя[1][2].

Използване[редактиране | редактиране на кода]

Няколко различни начина на ходене с патерици са възможни и пациентът избира кой от тях да използва в зависимост от причината, която поражда необходиостта им. Например, най-разпространеният начин на придвиждане е чрез „люлееща се“ походка: повдига засегнатия крак, слага двете патерици на земята пред себе си и след това залюлява крака си. Други походки се използват, когато двата крака са еднакво засегнати от някакво увреждане, или когато контузеният крак може да поеме част от тежестта.

С патериците под мишниците понякога кърпа или хавлия е необходима, за да се предотврати или намали претриване и неудобство.

Алтернативи[редактиране | редактиране на кода]

Алтернативи на патериците са инвалидните колички, бастуни и проходилки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]