Патлейна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Резерват „Патлейна“
Preslav monastery 4.jpg
хижа „Патлейна“
Relief Map of Bulgaria.jpg
43.167° с. ш. 26.817° и. д.
Местоположение в България
МестоположениеFlag of Bulgaria.svg България
Най-близък градВелики Преслав
Площ40,62 хектара
Построен23 октомври 1948
Създаден23 октомври 1948

Патлейна е поддържан резерват в Североизточна България. Площта му е 40,62 хектара. След 893 г. местността е дом на Преславската Книжовна Школа.

С името на резервата Патлейна е наименуван ледник в Антарктида – Ледник Патлейна.

Статут[редактиране | редактиране на кода]

Обявен е като резерват на 23 октомври 1948 г. Прекатегоризиран е на 15 октомври 1999 г. Целта на създаването му е опазването на единственото естествено находище на див рожков в България.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в област Шумен, община Велики Преслав, на 6 km южно от Велики Преслав. Защитената територия представлява ивица гора намираща се отдясно на река Голяма Камчия, по северните склонове на Драгоевска планина. Започва от Патлеинския манастир „Св. Пантелеймон“ и достига до Камчия. Дължината му е 2,7 km, а ширината – до 30 – 50 m.

Флора[редактиране | редактиране на кода]

Дивият рожков е формирал две асоциации с ограничени площи: монодоминантна и габърово-рожкова асоциация. Монодоминантните асоциации са развити в по-ниските участъци. От останалите видове участие вземат келяв габър, обикновен габър, цер, полски клен, мъждрян, сребриста липа и леска.

В състава на подлеса има сравнително малко видове: обикновен дрян, кучешки дрян, червен глог, черна калина, брадавичест чашкодрян. От лианоподобните е застъпен само обикновеният повет. От тревните видове се срещат горски късокрак, шроколистна момкова сълза, двулист синчец.

Съобществата на габърово-рожковата асоциация са разпространени в по-високите участъци на поддържания резерват. В състава на дървесния етаж доминират дивия рожков и келявия габър. По-рядко се срещат мекиш, космат дъб. За подлеса са характерни почти същите видове, както и при монодоминантната асоциация и някои специфични видове като люляк, смрадлика и храстовиден жасмин. В състава на тревната покривка участват и сухолюбиви видове, като коилото, ресничестата бисерка.

Туристически обекти[редактиране | редактиране на кода]

Керамични пещи от X век

В района се намират няколко исторически паметници – Патлейнският манастир „Свети Пантелеймон“ , останки от манастирска църква и занаятчийски работилници от времето на Първото Българско царство – края на IX и началото на X век.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Управлението на поддържан резерват „Патлейна“ се осъществява от РИОСВ Шумен.

Горски фонд[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]