Теофилакт Лакапин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Патриарх Теофилакт)
Теофилакт Лакапин
Θεοφύλακτος Λεκαπηνός
константинополски патриарх
Роден
917 г.
Починал
27 февруари 956 г. (39 г.)
Семейство
РодЛакапини
БащаРоман I Лакапин
МайкаТеодора
Братя/сестриЕлена Лакапина
Константин Лакапин
Стефан Лакапин
Христофор Лакапин

Теофилакт Лакапин (на средногръцки: Θεοφύλακτος Λακαπήνος или Λεκαπηνός) е патриарх на Константинопол от 2 февруари 933 до смъртта си през 956 г.[1][2] Чичо на българската царица Ирина Лакапина.

Произход и религиозна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Теофилакт е третият константинополски патриарх, който е син на император, и единственият, който става патриарх по време на царуването на своя баща. Той е най-малкият син на византийския император Роман I Лакапин и неговата съпруга Теодора. Баща му планира да го направи вселенски патриарх още след смъртта на Николай Мистик през 925 година, но се изреждат още двама други патриарси и още две години с вакантен патриаршески пост, преди Теофилакт да стане на 16 години, за да го заеме. По това време или малко преди това Теофилакт е кастриран, за да се подпомогне с това кариерата му в църквата. Освен това баща му успява да осигури подкрепата на папа Йоан XI за издигането на Теофилакт на патриаршеския престол.

Неговото патриаршеско служение, продължило повече от 23 години, е необичайно дълго за този период от историята на Константинополската патриаршия. Освен паракимомена Василий Лакапин, Теофилакт е единственият представител на семейство Лакапини, който запазва височайшия си пост и след 945 г., когато фамилията е отстранена от властта.

Теофилакт Лакапин подкрепя стриктно политиката на баща си. Той дори изпраща църковни мисионери при маджарите, за да подпомогне дипломатическите усилия на империята в този регион в края на 40-те години на 10. ти век. След детронирането на Роман Лакапин, патриархът и паракимоменът Теофил организират заговор за връщането му на престола, но заговорът им бил разкрит, а повечето заговорници са наказани.[3]

Църковната политика на Теофилакт Лакапин се придържа към принципите на икуменизма, за целите на което той поддържа близки отношения с патриарсите на Антиохия и Александрия. Освен това патриархът прави нововъведения в литургичния ритуал на Константинополската църква, засилвайки театралните елементи в него, което не се посреща добре от някои консервативни духовници от неговото обкръжение. Теофилакт Лакапин изпраща лично напътствия на българския цар Петър за методите, които държавата и църквата да използват за борба срещу новопоявилото се в земите му богомилство.[4]

Критиците на Теофилакт Лакапин го описват като непочтителен човек, чиято главна страст са конете от огромната му лична конюшня, заради която веднъж дори напуска литургията в „Света София“, за да присъства на ожребването на любимата си кобила.

Патриарх Теофилакт умира, след като пада от кон през 956 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Catherine Cubitt (2003). Court Culture in the Early Middle Ages: The Proceedings of the First Alcuin Conference. University of York, Centre for Medieval Studies.
  2. Catherine Holmes (2005). Basil II and the Governance of Empire (976 – 1025). Oxford University Press.
  3. Продолжитель Феофана. Жизнеописания царей. Книга VI // Восточная литература. Посетен на 2019-08-23.
  4. „Писмо на цариградския патриарх Теофилакт до българския цар Петър“ – Във: Златарски, Васил. История на Първото българско Царство. Том I. Част II. От славянизацията на държавата до падането на Първото царство (852 – 1018). с. 304 – 310.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Трифон I вселенски патриарх
(2 февруари 933 – 27 февруари 956)
Полиевкт I