Патронна лента

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Твърда лента от картечница от времето на Първата световна войа
Патронната лента на 25 mm оръдие M242 Bushmaster.
Лента за 27 mm оръдие Mauser BK-27

Патронна лента – лента, снаряжена с патрони за захранване с боеприпаси на стрелково оръжие, обикновено – картечница, но също и на автоматично оръдие и гранатомет.

Лентата служи за съединяването на патроните (снарядите) заедно. При лентовото захранване подаването на патроните (снарядите) се осъществява за сметка на използването на енергията на подвижните части на оръжието. Обикновено лентите имат гъвкава конструкция, но са съществували и твърди ленти с фиксирана дължина, в частност, те са използвани от картечницата на Хочкис. Също така при авиационните картечници могат да използват патронопроводи, които обаче не са ленти.

  • Лентите могат да бъдат от плат или метални.
  • Съществуват два типа ленти – с разделни звена и лента с фиксирана дължина (от плат, метал или пластмаса, в зависимост от използвания свързващ материал).

При лентата с разделни звена се използват отделни звена, обединявани от самите патрони. По време на стрелбата при изстрела става и изхвърляне на стреляната гилза от звеното на лентата, съединяващо го с другата. Такава лента не е ограничена по дължина, тъй като две ленти лесно могат да се съединят посредством патрон.
В лентата с фиксирана дължина звената са съединени помежду си, а не чрез патрона.

С появата на автоматичното стрелково оръжие излиза на дневен ред проблема с ефективното подаване на боеприпаси без често презареждане след изпразване на пълнителя. Пълнителите с голяма вместимост за често неудобни и големи по размер и тегло. Картечните ленти стават най-подходящата система за подаване за картечниците в условията на интенсивен огън.

При транспортиране лентата често се опакова в кутия, която може да се присъедини към оръжието за облекчаване на пренасянето по време на боя.

Зареждането на патронните ленти с патрони става с помощта на специална машинка или ръчно.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Патронная лента“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​