Патронна пачка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Пачка – устройство за обединяването на няколко патрони в един елемент за улесняване на зареждането на многозарядното огнестрелно оръжие, благодарение на което се ускорява процеса на презареждане, разновидност на пълнителя и клипса. Термина пачка е русизъм като в съвременния български се употребява патронна тенекийка. При някои системи (например, във винтовката Mauser 98k) не е необходимо да се изважда изпразнения клипс с отделно движение – ако затвора се затвори с енергично движение, той изпада сам. За снаряжаване на сменяеми пълнители се използват преходници, които се поставят на гърлото на пълнителя. Такъв преходник може да се прилага към опаковката на патроните.

Следва да се прави разлика между клипса и патронната пачка. Разликата между тях се заключава в това, че пачката с патрони се поставя вътре в пълнителя се намира там до пълното изразходване на патроните, след което се отстранява през отвор отгоре или отдолу на цевната кутия. Намирайки се в пълнителя, пачката удържа в него патроните и ги насочва при вкарването им в патронника. Клипса се използва само за зареждане на оръжието.

Наистина, такова различие между пачката и клипса има само в рускоезичната терминология. До издаването на „Энциклопедия стрелкового оружия“ на А. Б. Жук е използвано също името „клипс за пачечно зареждане“, а термина „пачка“ е наречен „разговорен“. Например, в английския език и това, и другото обикновено се наричат с думата clip (en-bloc clip – „пачка“, stripper clip – „клипс“).

Отличието на пачката от пълнителя е в това, че пачката c патроните се поставя вътре в него и се намира там постоянно до пълното изразходване на патроните, след което тя се изхвърля през прозорче на цевната кутия нагоре или надолу. Това е основния недостатък на пачката: стрелеца, преди да презареди оръжието, трябва да изстреля целия боезапас, а вече след това поставя новата пачка. Несменяемия пълнител може да бъде във всеки един момент да бъде дозареден с патрони поединично, на ръка, а сменяемия да бъде свален и заменен с пълен. Освен това, при изхвърлянето на празната пачка от винтовката характерния звук може да бъде чут от неприятеля, показвайки му, по този начин, че стрелящия презарежда и съответно да го изненада.

Има различни типове конструкция на пачките в зависимост от типа на използваното оръжие. В съременните оръжие такова зареждане вече не се използва.

Съществуват приспособления от типа на пачките за ускорено едновременно зареждане на няколко патрона в барабана на револвера (в вид на щанцовани планки или от тел със сложен профил на огъване).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Материальная часть стрелкового оружия. Книга 1. Под общей редакцией А. А. Благонравова – М.:Оборонгиз НКАП, 1945
  • Жук А. Б. Энциклопедия стрелкового оружия. – М.: Воениздат, 1998.
  • Федоров В. Г. История винтовки. – М.:Воениздат, 1940
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пачка патронная“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.