Пачеко де Роза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пачеко де Роза
Pacecco De Rosa
неаполитански художник
Рождено име Джован Франческо Де Роза
Псевдоним Пачеко де Роза
Роден
Починал
Стил Барок
Пачеко де Роза в Общомедия

Пачеко Де Роса (на италиански: Pacecco De Rosa), псевдоним на Джован Франческо Де Роса (на италиански: Giovan Francesco De Rosa) (Неапол, 17 декември 1607 – Неапол 1656), е италиански художник, стил Барок, активен в Неапол през седемнадесети век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Полагане
Музей Сан Мартино
Избиване на невинните“ (1640), Музей на изкуствата, Филаделфия
Банята на Диана“ (1645), Национален музей и галерия на Каподимонте, Неапол

Джован Франческо де Роза, известен като Пачеко де Роза е роден в Неапол на 17 декември 1607 г. в семейството на Томазо и Катерина Де Мауро. Томазо, който умира в Неапол през 1610 г. е художник от когото днес е известна само картината „Мъченичеството на Свети Еразъм“, рисувана през 1601 г., съхранена в лошо състояние в Неапол, църквата на „Светия Дух“. От документи от 1601 – 1602 г. е известно, че Томазо е и учител по изобразително изкуство, което е доказателство, че в детството си Пачеко де Роза живее в среда на професионални художници.

Ключовата фигура в творческото израстване на Де Роза, обаче е Филипо Витале (втори баща), който е сред първите неаполитански художници признаващ важността на иновациите в стила на Микеланджело да Караваджо. Влиянието на Витале се забелязва в една от първите творби на Де Роза, „Полагане“, съхранена в Музей Сан Мартино (Неапол).

Смятан от някои критици за вдъхновен от известния по онова време художник Масимо Станционе, а според други, добрите резултати, постигнати от Де Роза в изобразяване на фигурите, показват, че още в средата на четвъртото десетилетие на XVII век е един от най-добрите ученици на Станционе.

Поредица от картини с тема „Мадоната и Младенеца“, съхранени в Музей Сан Мартино (Неапол), в църквата „Санта Марта“, Неапол и в Национален музей (Прага), принадлежат на Пачеко де Роза, но като цяло всички ранни картини на художника са трудни за датиране, което се дължи на оскъдността на биографични източници от този период. Много добри ученици творят в ателието на Де Роза и за да разрешат многобройните въпроси възникващи при разпознаването на неговите произведения, много често учените разчитат на нещо като личен подпис на автора, представен от кучето му, изобразено в много картини.

През 1636 г. Пачеко рисува „Сан Никола ди Бари и Базилио“ за манастира Сан Мартино, Неапол, в която освен влиянието на Масимо Станционе има и ефекти, заимствани от Доменикино.

Поклонението на овчарите“ (1630), Палацо Монтечиторио, Рим

Картината „Мадоната и Сан Карло Боромео“, съхранена в църквата „Сан Доменико Маджоре“, обаче е особена, Сан Доменико присъства в картината почти на заден план и отделен от Сан Карло, което показва тясното сътрудничество на художника с Витале.

Произведения с голямо художествено значение от зрелия период на художника са „Клането на невинните“, съхранена в Музей на изкуствата, Филаделфия, „Банята на Диана“ и „Сузана и старейшините“ в Национален музей и галерия на Каподимонте.

Чумата в Неапол през 1656 г. взима жертва и художника Джован Франческо де Роза.

„Благородното живописно изкуство дължи много на Пачеко де Роза“, с тези думи Бернардо Де Доминичи, биограф на неаполитанските художници от XVII век, започва главата си за художника.

Картини на Пачеко де Роза[редактиране | редактиране на кода]

Виж също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Vincenzo Pacelli, Giovanfrancesco de Rosa detto Pacecco de Rosa, Napoli, Paparo Edizioni, 2008
  • Achille Della Ragione, Pacecco De Rosa: opera completa, Napoli, 2006
  • Riccardo Lattuada, DE ROSA, Giovan Francesco, detto Pacecco, in Dizionario biografico degli italiani, vol. 39, Roma, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 1991.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Pacecco De Rosa“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Изкуство“         Портал „Изкуство          Портал „Италия“         Портал „Италия