Паяжината на Шарлот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Паяжината на Шарлот.

Паяжината на Шарлот
Charlotte's Web
Chw bg headline.jpg
Автор Е. Б. Уайт
Първо издание 1952 г.
 САЩ
Издателство „Харпър“
Оригинален език английски
Жанр детска литература
Вид роман
Страници 192

Издателство в БГ Скайпринт
Преводач Гергана Дечева
ISBN 978-954-390-078-7

„Паяжината на Шарлот“ (Charlotte's Web) е роман за деца на американския писател Е. Б. Уайт. Книгата печели световна популярност и няколко литературни награди, и е публикувана за първи път през 1952 г. от Harper & Brothers in New York, с илюстрации на Гарт Уилямс.

Издадена за първи път на български език през 2012 година.

Резюме[редактиране | редактиране на кода]

Романът разказва историята на малкото момиченце Фърн и неговата любов към прасенцето Уилбър, и за това, как умният паяк Шарлот спасява своя приятел от обичайната съдба на хубавите пълнички прасенца. Шарлот успява да измисли план, за какъвто никой друг не би могъл да се сети – тя изписва в паяжината си думите „ТОВА Е ПРАСЕТО, УДИВИТЕЛНО, СИЯЙНО, СКРОМНО“, с които описва изключителните му качества. Тя вярва, че ако успее да направи приятеля си достатъчно известен, той няма да бъде убит. Благодарение на усилията на паяка, и с помощта на лакомия плъх Темпълтън животът на Уилбър не само е спасен, но и му помага да спечели първа награда на местния панаир.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

„Паяжината на Шарлот“ е най-продаваната детска книга в света. Преведена е на 24 езика и е продадена в над 45 милиона копия. Включена в класацията на „Обзървър“ на 100-те най-велики романа на всички времена под номер 63.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

През 1973 г. по книгата е направена анимационна адаптация от Hanna-Barbera Productions и Paramount Pictures. През 2003 г. директно на видео излиза продължението „Паяжината на Шарлот 2: Голямото приключение на Уилбър“ (Charlotte's Web 2: Wilbur's Great Adventure). По оригиналната история на Е. Б. Уайт е създаден и едноименен игрален филм, чиято премиера е на 15 декември 2006 г. По тази адаптация е направена видеоигра, която излиза на 12 декември същата година.