Направо към съдържанието

ПеР

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Пер.

ПеР
Групата по време на репетиция за „Евровизия“
Групата по време на репетиция за „Евровизия“
Информация
ОтРига, Латвия
Създаване Латвия
Стилпоп, бийтбокс
Активностот 2007 г.
Музикален издателPlatforma Music
ЧленовеРалфс Ейландс
Едмундс Расманис
Бивши членовеЕмилс Вегнерс (2007 – 2008)
Петерис Упениекс (2007 – 2011)
ПеР в Общомедия

„ПеР“ е латвийска поп и бийтбокс група, сформирана през 2007 г. Първоначално групата се състои от трима души – Ралфс Ейландс, Емилс Вегнерс и Петерис Упениекс. Вегнерс напуска бандата през 2007 г. и е заместен от Едмундс Расманис. Упениекс напуска през 2011 и след това не е заместен от никого. Тогава остават само двама изпълнители – Ейландс и Расманис. След три неуспешни опита да представят Латвия на „Евровизия“ през изминали години, през 2013 г. „ПеР“ печелят латвийския конкурс за избор на песен за „Евровизия“ (Dziesma) и представят страната с песента „Here We Go“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години (2007 – 2008)[редактиране | редактиране на кода]

На 21 юли 2007 г. за пръв път участват в музикалния фестивал „Dziesma manai paaudzei“. След фестивала пътуват за Москва, за да се състезават с други артисти в шоуто за таланти „Минута славы“, където заемат четвърто място. Завръщат се в Латвия, където получават покана за участие в ежегодното музикално събитие „Bildes 2007“. Това е последното събитие, на което участват първите членове на групата.

През 2008 г. групата напуска Емилс Вегнерс и е заменен от Едмундс Расманис. „ПеР“ добиват популярност, участвайки в шоуто „Latvijas zelta talanti“ – отиват на финал, но не успяват да спечелят. След края на шоуто участват в много музикални събития.

Eirodziesma[редактиране | редактиране на кода]

2009[редактиране | редактиране на кода]

На „Eirodziesma“, латвийската национална селекция за избор на песен за „Евровизия“, групата участва заедно със Сабина Березина и песента „Bye, Bye“. Песента е на шесто място в полуфинала, но на девето във финала.[1]

2010[редактиране | редактиране на кода]

Групата се завръща в „Eirodziesma“ през 2010 с песента „Like a Mouse“. Класират се на последно място във финала.

2011 – 2012[редактиране | редактиране на кода]

Поредният опит за участие на „Евровизия“ е през 2012, когато на „Eirodziesma“ песента „Disco Superfly“ е на петнадесето място във финалния кръг.

Евровизия 2013[редактиране | редактиране на кода]

Групата влиза в националната селекция с две песни – „Sad Trumpet“ (в първи полуфинал) и „Here We Go“ (във втори полуфинал). И двете песни преминават на финал, но втората събира най-голяма част от гласовете и след три месеца е представена на сцената в Малмьо.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]