Педро де Бетанкур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Педро де Бетанкур
Роден21 март 1626
Починал25 април 1667
Почитан вРимокатолическа църква
Канонизация30 юли 2002, Сиудад де Гуатемала
Главно светилищеПещера на Cв. брат Педро и Светилище на Cветият брат Педро (Тенерифе) и
Църква на Сан Франциско (Гватемала)
Празник24 април
Атрибутизвънец
Педро де Бетанкур в Общомедия
Пещерата на брат Педро (Тенерифе)
Гробница на Педро де Бетанкур (Гватемала)
Статуя на светеца (Вилафлор, Тенерифе)

Педро де Сан Хосе Бетанкур или Cветият брат Педро (на испански: Pedro de San José Betancur), е францискански, испански мисионер и светец, основател на Ордена на Дева Мария от Витлеем[1]. Наричан е свети Франциск от Асизи в Америка.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Роден e на 21 март 1626 г. във Вилафлор в южната част на остров Тенерифе[1]. Произхожда от семейство със скромен произход. Израства в родното си село, обградено с красиви местности. От ранна възраст се отличава с вътрешна духовност, не излиза от молитвено настроение, дори когато пасе козите на баща си. На 23 години напуска родния о. Тенерифе, заминава за Хавана и след 2 години се озовава в Гватемала и се установява в страната.

Записва се да учи в йезуитски колеж, който не успява да завърши. Става францискански монах в манастира в Антигуа Гватемала. Започва мисионерска дейност сред прокажени, затворници, роби и индианци. Основава болница и училища за бедни, приют за бездомни, сиропиталища за престарели хора. Последван е от други монаси и основава Ордена на Дева Мария от Витлеем (1656). Считан е за евангелизатор на Гватемала[1].

Не успява да сбъдне желанието си да се завърне в родината си поради внезапната си смърт. Умира на 41 години на 25 април 1667 г. Погребан е в църквата на Сан Франциско в Антигуа Гватемала, където останките му се посещават от хиляди поклонници всяка година[1].

На 30 юли 2002 г. при посещението си в Гватемала Папа Йоан Павел II обявява Педро де Бетанкур за светец[1]. Той става първият светец на Канарските острови, Гватемала и Централна Америка. Неговият празник се празнува всяка година на 24 април.

Педро де Бетанкур е широко считан за покровител на Канарските острови и Гватемала, а също и за символ на вярата в тези региони, така както Свети Йоан (Иван) Рилски е почитан в България.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за