Пейо Гарвалов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пейо Гарвалов
български революционер

Роден
Починал
Баница, Османска империя
Пейо Гарвалов в Общомедия

Пейо (Пею) Радев Гарвалов е български революционер, драмски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пейо Гарвалов е роден през 1876 година в Чирпан, тогава в Османската империя. Произхожда от бедно семейство, но след като завършва средното си образование в Чирпан се записва студент в Загреб, където завършва фармация и получава магистърска степен. Работи като аптекар в София и Лъджене, докато неговият приятел поетът и революционер Пейо Яворов не го привлича към ВМОРО. В началото на 1906 година Гарвалов става четник при драмския войвода Михаил Даев. На 6 юли 1906 година ВМОРО извършва три успоредни нападения - над гръцките центрове в Драма, Плевня и Горенци. Гарвалов, заедно с Димитър Каракузов и Димо Попигнатов (Попигнов) нападат с бомби казиното в Драма, основен пункт на гръцката пропаганда в района. В завързалите се сражения по улиците на града двамата съратници на Гарвалов са убити, загиват 11 гърци, между които и главата на градския гръцки комитет, а Гарвалов успешно се прибира при четата си.[1][2]

Портрет на Гарвалов (погрешно надписан Д. Гарвалов), подарен от него на Георги Ковачев

В началото на 1907 година е избран за член на Серския окръжен революционен комитет и е назначен за войвода в Драмско. На 6 април същата година в село Баница заедно с другаря си Кирил Филев се самоубиват след като привършват мунициите в сражение с турски аскер.

В Чирпан има училище на името на Пейо Гарвалов.[3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Силянов, Христо, „Освободителните борби на Македония, том II“, стр. 231-232
  2. Страшимировъ, Антонъ. Въ южните земи. София, Издава Благотворителния фондъ „Борис князь Търновски“ при щаба на Х п. Бѣломорска дивизия, 1918. с. 192-194.
  3. Биография от сайта на ВМРО
  4. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 29.
     Портал „Македония“         Портал „Македония