Пекари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пекари
Tayassu pecari -Brazil-8.jpg
Head in a bucket.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Artiodactyla Чифтокопитни
семейство: Tayassuidae Пекари
Научно наименование
Уикивидове Tayassuidae
Palmer, 1897 г.
Синоними
Dicotylidae
Разпространение
Peccary range.png
Родове и видове
Обхват на вкаменелости
Пекари в Общомедия

Пекарите (Tayassuidae) са непреживни чифтокопитни, които представляват американски еквивалент на свинете, но са по-дребни от тях. Живеят на стада, наброяващи понякога стотина животни.

Еволюция[редактиране | редактиране на кода]

Най-ранните фосили от древни представители на семейството са открити от периода на късен еоцен или ранен олигоцен в Европа. Кости от различни видове на пекари са откривани на всички континенти с изключение на Австралия и Антарктида. Предполага се, че са се отделили от общ предшественик дал началото и на съвременните свине. Пекарите мигрират на юг от Северна Америка към Южна през новопоявилия се Панамски провлак преди около три милиона години. Съвременните видове са възникнали в резултат на еволюционните изменения възникнали от конкуренцията с местни южноамерикански видове възникнала след Големия американски обмен на видове. В Европа и Азия пекарите изчезват в началото на плиоцен.

Характерни морфологични признаци[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че на външен вид пекари приличат много на диви свине, те притежават ред анатомични особености, които коренно отличават представителите на семейството от това на свинете:

  • Стомахът при пекари е триделен. Той не е същински многокамерен стомах при преживните бозайници. Представен е от 3 отдела, като предния от тях има чифт колбасовидни слепи израстъка.
  • Задните крайници имат 3 пръста, за разлика от свинете, които имат по 4.
  • Горните бивни са насочени надолу и излизат извън устната подобно на хищниците. При свинете долните бивни излизат нагоре. Зъбите са 38 на брой. Зъбната формула е .
  • На задната част на гърба при пекари има голяма жлеза, която отделя мускусен секрет. Посредством него пекари маркират територията си като оставят миризмата си по дървета, скали и други знакови предмети. Поради силната неприятна миризма американците наричат пекари „musk hog“ (мускусни свине).

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват 3 съвременни рода пекари с 4 вида:

Източници[редактиране | редактиране на кода]