Пекариеви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пекариеви
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Чифтокопитни (Artiodactyla)
подразред:Свинообразни (Suina)
семейство:Пекариеви (Tayassuidae)
Научно наименование
Palmer, 1897
Разпространение
Обхват на вкаменелости
Пекариеви в Общомедия
[ редактиране ]

Пекариевите[1] (Tayassuidae) са семейство непреживни чифтокопитни, сродни на свинете животни, разпространени в Южна и Северна Америка. Живеят на стада, наброяващи понякога стотина животни.

Еволюция[редактиране | редактиране на кода]

Най-ранните фосили от древни представители на семейството са открити от периода на късен еоцен или ранен олигоцен в Европа. Кости от различни видове на пекариеви са откривани на всички континенти с изключение на Австралия и Антарктида. Предполага се, че са се отделили от общ предшественик дал началото и на съвременните свине. Пекариевите мигрират на юг от Северна Америка към Южна през новопоявилия се Панамски провлак преди около три милиона години. Съвременните видове са възникнали в резултат на еволюционните изменения възникнали от конкуренцията с местни южноамерикански видове възникнала след Големия американски обмен на видове. В Европа и Азия пекариеви изчезват в началото на плиоцен.

Характерни морфологични признаци[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че на външен вид пекариеви приличат много на диви свине, те притежават ред анатомични особености, които коренно отличават представителите на семейството от това на свинете:

  • Стомахът при пекариеви е триделен. Той не е същински многокамерен стомах при преживните бозайници. Представен е от 3 отдела, като предния от тях има чифт колбасовидни слепи израстъка.
  • Задните крайници имат 3 пръста, за разлика от свинете, които имат по 4.
  • Горните бивни са насочени надолу и излизат извън устната подобно на хищниците. При свинете долните бивни излизат нагоре. Зъбите са 38 на брой. Зъбната формула е .
  • На задната част на гърба при пекариеви има голяма жлеза, която отделя мускусен секрет. Посредством него пекари маркират територията си като оставят миризмата си по дървета, скали и други знакови предмети. Поради силната неприятна миризма американците наричат пекари „musk hog“ (мускусни свине).

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват 3 съвременни рода пекариеви с 4 вида:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]