Пелагонийски регион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пелагонийски регион
Пелагониски Регион
Pelagonia Plain 21.JPG
      
Герб
Pelagonia statistical region.svg
Страна  Северна Македония
Административен център Струмица
Площ 4717 km²
Население 238136 души (2002)
50,5 души/km²
Общини 9
Пелагонийски регион в Общомедия

Пелагонийският регион (на македонска литературна норма: Пелагониски Регион) е един от осемте статистически района на Република Северна Македония.[1]

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Пелагония е затворена от планината Баба с Пелистер (2,601 м), Илинска и Бушева планина на запад, Мокра планина с връх Солунска глава (2,540 м) на север, планини Бабуна, Селечка и Дрен на изток, Нидже с Каймакчалан (2,520 м) и държавната граница с Гърция в равнината Пелагония юг.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

В този район има голямо разнообразие от геолого-геоморфологични особености. Има равнини, проломи на долините на Черна река, планински върхове, пещери и типични денудационни видове в планините Пелистер, Бабуна и Селечка.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Регион Пелагония има средна годишна температура от 11,2°C в Прилеп и Битоля и приблизително 8°C в Крушево и Пелистър на 1,200 m надморска височина. Средногодишното количество валежи е около 600 mm в равнината Пелагония и около 800 mm в Крушево.

Реки и езера[редактиране | редактиране на кода]

В този регион има няколко хидрографски характеристики. По-специфични особености са източниците на река Черна. Освен река Черна има някои светли реки като Шемница и Блато и някои по-малки реки. Там са ледниковите езера Голямо и Мало езеро. Тези езера са на надморска височина над 2,200 м и са особено живописно украшение на планината. Водните ресурси в този регион се допълват от изкуственото натрупване в околностите на Битоля и езерото Прилеп.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Особеност са дървесните широколистни букови и дъбови гори на Бушевата планина и комбинираните вечнозелени и широколистни видове на Пелистер и Нидже. Петигленият бор, наречен молика, е от особено значение за Пелистър. Има голямо разнообразие от вегетативни видове. Особено богата и разнообразна е дивата природа, представена от всякакъв вид голям и дребен дивеч, характерни за тези райони.

Трафик връзки[редактиране | редактиране на кода]

Този регион е свързан с няколко други съседни региона. Основната пътна връзка е магистрала М4, свързваща Охрид-Битола-Прилеп-Велес. Тук се разделят пътищата от Битоля към Гърция, от Битоля през Демир Хисар към Кичево и Крушево, както и регионалните пътища Прилеп-Крушево и Прилеп-Брод-Кичево. Има и много местни пътища.

Най-големите градове от този регион:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония