Пенка Петрова (микробиолог)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пенка Петрова
българска микробиоложка и молекулярна биоложка
Родена
19 април 1971 г. (52 г.)

Националност България
Учила вБиологически факултет на СУ
Научна дейност
ОбластМикробиология, молекулярна биология
Работила вИнститут по микробиологияБАН, Софийски университет
Членува вФедерация на европейските дружества по микробиология (FEMS)

Пенка Петрова е българска микробиоложка и молекулярна микробиоложка, професор в Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН.[1]

През 1994 г. се дипломира в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по специалност „Биотехнология, генно и клетъчно инженерство“, с дипломна работа на тема: „Изследване на резервни протеини на Triticum aestivum“.

През 2003 г. защитава дисертация на тема „Създаване на система за генно клониране при Streptococcus thermophilus“, в Института по микробиология „Стефан Ангелов“, при БАН. От 2003 до 2011 г. заема последователно длъжностите научен сътрудник III, II и I степен в секцията по „Микробна генетика“ в отдела по „Обща микробиология“.

През 2002 г. се обучава на специализация, по тема „Секвениране и изучаване на механизма на репликация на стрептококовия плазмид pt38“, в секция „Структура и функция на протеините“ на Центъра за биологични изследвания (CIB) в Мадрид.

През 2011 г. се хабилитира като доцент, а през 2020 г. като „доктор на науките“ с дисертация на тема „Молекулярно-биологични изследвания на нови бактериални гликозид-хидролази с промишлено приложение“. През същата година е избрана за професор и директор на Института по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН.

Основната ѝ научна дейност е в областта на микробиологията и молекулярната биологиягеномика, транскриптомика и протеомика, в различни моделни системи: прокариоти (E. coli, Lactobacillus spp., Lactococcus spp., Bacillus spp.) и еукариоти (Ogataea polymorpha и Pichia pastoris). Изследва регулацията на генната експресия и гените, свързани с различни ензимни системи, при микроорганизмите.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Официален сайт на Института по микробиология „Стефан Ангелов“, при БАН // Посетен на 04.06.2021. (на български)
  2. Стрезова, Алека Александрова. Жените в историята на академичната наука в България : хабилитираните жени в БАН. София, Ропринт, 2018. ISBN 978-619-90373-7-9. с. 352.