Пергамско царство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пергамско царство
283 г. пр.н.е.133 г. пр.н.е.
Пергамското царство в 200 г. пр.н.е.
Пергамското царство в 200 г. пр.н.е.
Столица Пергам
Династия Аталиди
История Елинистическа епоха
Днес част от Турция
Пергамско царство в Общомедия

Пергамското царство (на старогръцки: Πέργᾰμον) е историческо царство от елинистическата епоха в северозападната част на Мала Азия, съществувало в периода 283 – 133 г. пр.н.е. със столица град Пергам.

История[редактиране | редактиране на кода]

Отделя се от Древна Македония след смъртта на Лизимах. Първи владетел става Филитер[1]. По време на войните на Рим с Македония е съюзник на Рим.

Населението на Пергам включва различни местни племена (мизийци, пафлагонци и др.), а също така атиняни и македонци. В границите на царството влизат редица полиси: едни от тях се управляват от владетели от династията на Аталидите, други са автономни. Царят контролира хазната, назначава стратези. Най-големия си разцвет царството достига при Евмен I (263 – 241 г. пр.н.е.) и Евмен II (197 – 159 г. пр.н.е.).

В царството са сечени сребърни монети с изображения на царете. Царете са покровители на изкуствата, литературата, науката. В двора на Аталидите работят известни скулптори. Например известният Пергамски олтар е създаден в чест на победата на Атал I над галатите през 231 г. пр.н.е. В хода на Сирийските войни (274 -168 г. пр.н.е.) между Селевкидите и Птолемеите Пергамското царство разширява съществено своите граници за сметка на Фригия, Йония и Малоазийска Мизия. Изиграва фактическа роля на проводник на римското влияние.

Пергамското царство при най-големия си разцвет през 188 г. пр.н.е.

Постепенно царството започва да губи значение като самостоятелна държава. Атал III очевидно счита, че подчинението на Рим е неизбежно и през 133 г. пр.н.е. му завещава царството. Въпреки оказаната народна съпротива, предвождана от Аристоник Пергамски, римляните основават своята провинция Азия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Страбон, География. 13:4:1

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пергамское царство“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.