Пердика (диадох)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пердика
Alexander deathbed Hellenic Institute codex 5.JPG
Роден
Починал
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Пердика.

Пердика (на гръцки: Περδίκκας, Perdikkas; † 321 г. пр. Хр. или 320 г. пр. Хр.) е пълководец на Александър Велики. След смъртта на Александър (323 г. пр. Хр.) диадох и регент на царството. Александър му предал на смъртното си ложе своя пръстен с печат.

Пердика е син на Оронт от царската фамилия на македонската провинция Орестида (между Гърция и Албания) в Горна Македония.

Започва военната си кариера при цар Филип II Македонски, на когото служи като телохранител. През 336 г. пр. Хр. е един от тримата охранители, които убиват Павзаний, убиеца на Филип. Като пълководец се бие през 335 г. пр. Хр. против илирийците, отличава се същата година при завладяването на Тива, където е тежко ранен.

В азиатския поход на Александър Велики той е предводител на фаланга и участва във всички битки. В битката при Гавгамела през 331 г. пр. Хр. е отново ранен.

През 331 г. пр. Хр. той завладява стратегически важния планински проход при Ясудж (Yasuj, нар.: персийска врата). Става един от телохранителите на Александър и предводител на коннически отряд. На масовата сватба в Суза през 324 г. пр. Хр. той се жени за дъщерята на Атропат, сатрапа на Медия. След неочакваната смърт на Хефестион Пердика заема поста му като хилиарх и предводител на хетайрийската конница На смъртното си ложе във Вавилония Александър му предал своя пръстен с печат с желанието да поеме, като „най-силен“, господството на царството.

Като регент той решава и дава: Египет на Птолемей, Кария на Асандър, хелеспонтска Фригия на Леонат, Медия на Питон, Тракия на Лизимах и Кападокия, която още не е завладяна, на Евмен. Антипатър и преди всичко Антигон Монофталм трябва да управляват по-нататък дадените им още от Александър провинции.

Той отхвърля плановете на Александър да завладее Индия и се съгласява с плановете на Роксана да убие съперничките си Статира и нейната сестра Дрипетида.

През 320 г. пр. Хр. тръгва с войската си през Дамаск към Египет. Не успява да пресече Нил и една нощ е убит от пълководците Питон, Антигон и Селевк.

По-голям брат е на Алкет и Аталанта, омъжена за Атал.

Женен е от 323 г. пр. Хр. за Никея, дъщеря на Антипатър, преди Олимпиада да му предложи женитба с дъщеря си Клеопатра, сестра на Александър Велики.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония