Петар Хекторович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Петар Хекторович
Petar Hektorović
Роден1487 г.
Починал13 март 1572 г. (85 г.)
Стари град (Хвар)
Професияпоет, писател, ерудит
Националностхърватин
Жанрпоезия
Направлениеренесанс
Петар Хекторович в Общомедия
Двете български песни: „Къде ми си Радославе войводо?“ и „Целувам те девойко.“, Венеция, 1568 г.

Петар Хекторович (на хърватски: Petar Hektorović) e хърватски поет и ерудит. Произхожда от старо аристократично семейство.

Петър Хекторович е предимно ренесансов деец и хърватски общественик. Притежавал значителни знания за времето си из областите на музиката и архитектурата.

Известен е предимно със своето произведение „Риболов и разговор с рибарите“, отпечатана във Венеция през 1568 г. Произведението на Хекторович е едновременно пътепис и документален репортаж, в поетическа форма, за живота на рибарите на родния Хвар. Бугарщиците на Хекторович са първите засвидетелствани и документирани исторически, като първото историческо сведение за тези народни паметни песни е от 1547 г. В едната от песните се разказва за Крали Марко и брат му Андриаш Мърнявчевич, който посетил Дубровник след смъртта на краля в битката при Ровине. Във втората бугарщица войводата Владко Удински (Видински) преследва с хитрост войводата Радосав (Радослав) от Сиверин (Турну Северин), като заръчва на слугите си да убият пленника. Другите народни герои от бугарщиците на Хекторович са Иван Шишман, Баязид I и Лазар Храбелянович.

Творчеството на Хекторович се вписва в една ренесансова хварска традиция от XVI век, която отпочва Винко Прибоевич, който отпечатал във Венеция произнесената си през 1525 г. проповед „За произхождението и последвалите деяния на славяните“, призовавайки славяните към единство от Адриатика до Москва.[1] Историческата тенденция била завършена на островния манастир на съседния Млет с „Царството на славяните“.

Хекторович е и свидетел на преселението на хърватите през Адриатика в Молизе.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]