Петер Орсеоло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Петер)
Петер Орсеоло
Orseolo Péter
крал на Унгария
Роден
1011 г.
Починал
1046 г. (35 г.)
ПогребанПеч (Унгария), Унгария

Религияхристиянство
Управление
Период10381041
10441046
ПредшественикИщван I
Шамуел Аба
НаследникШамуел Аба
Андраш I
Герб
Семейство
РодОрсеоло
БащаОтоне Орсеоло
СъпругаТута фон Формбах
Петер Орсеоло в Общомедия

Петер Орсеоло (на унгарски: Orseolo Péter) е вторият крал на Унгария, управлявал между 1038 и 1046 с прекъсване през 1041 – 1044.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Петер Орсеоло е син на сестрата на крал Ищван I и венецианския дож Отоне.[1] След смъртта на Емерик (Имре), единственият син на Ищван, Петер е обявен за наследник на унгарския трон. След като взема властта, той бързо става непопулярен заради увеличените данъци и политиката на сближаване със Свещената Римска империя.

През 1041 Шамуел Аба, зет на крал Ищван, взема властта и Орсеоло бяга в Бавария при император Хенрих III. С негова помощ той се връща в Унгария през 1044, побеждавайки Аба в битката при Менфьо и отново заема трона, но като васал на Империята.

През 1046 в Унгария се завръщат братята Андраш, Бела и Левенте, потомци на младши клон на династията на Арпадите с претенции към унгарската корона. Това поставя началото на въстанието Вата. Петер Орсеоло е принуден да бяга в Секешфехервар, където е убит от разбунтували се граждани.


Крал Петер и немски посланици
Миниатюра от Илюстрована унгарска хроника

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. House of Orseolo: Peter Orseolo of Hungary, Otto Orseolo, Pietro I Orseolo, Pietro Ii Orseolo, Giovanni Orseolo // barnesandnoble.com. Barnes & Noble, 2012. Посетен на 23 ноември 2012. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Peter Urseolo of Hungary в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Предшественик
Свети Ищван
Короната на Свети Стефан
Короната на Свети Стефан
Крал на Унгария

10381041
Приемник
Шамуел Аба
Предшественик
Шамуел Аба
Крал на Унгария
1044 – 1046
Приемник
Андраш I