Петко Петков (офицер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Петко Петков.

Петко Петков
български офицер
Роден
Починал
неизв.

Петко Николов Петков е съветски военен разузнавач и български офицер, генерал-майор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1906 г. в Чирпан. Влиза в Комсомола през 1919 г. Член е на БКП от 1924 г. За комунистическата му дейност е арестуван и лежи в затвора.

В периода 1930 – 1937 г. е сътрудник на съветското разузнаване. От 1930 до 1933 г. е член на нелегалната група на Иван Винаров (резидент на съветското военно разузнаване) в Чехословакия и Австрия. След това работи в централния апарат на разузнаването при Генералния щаб на Червената армия. По-късно завежда Службата за връзки на Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал в Алма Ата. Арестуван е на 8 декември 1937 г., осъден е на разстрел на 10 ноември 1938 г. Присъдата не е изпълнена и е заменена с 25 години лишаване от свобода. С ходатайството на Георги Димитров делото му е преразгледано и е освободен през 1945 г.[1] След освобождаването му живее в Томск до завръщането си в България през 1952 г.

В родината си постъпва в Българската народна армия, после служи в Строителните войски, където достига до звание генерал-майор. Получава орден „Отечествена война“ II степен през 1966 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]