Петко Пухов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петко Пухов
български революционер
Роден
Починал
1946 г. (66 г.)

Петко Тодоров Пухов, известен като Пухата, е български революционер, одрински деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Петко Пухов е роден в 1880 година в Малко Търново. В 1899 година е покръстен във ВМОРО от Петко Напетов в село Мокрешево, Лозенградско. Влиза в малкотърновския революционен комитет, председателстван от учителя Стефан Добрев. Участва в подготовката на въстанието и предприема организационни обиколки. Участва в акциите на четата на Георги Кондолов. На него и на Георги Костадиев е възложено от Михаил Герджиков убийството на чорбаджията Анагности Дяков. Участва в сражението при Сърмашик през май 1903 година, в което загиват войводата Пано Ангелов и четникът Никола Равашола, а Пухов, ранен в дясната ръка, успява да се измъкне към Стоилово и оттам заминава на лечение в Бургас.

Участва в Илинденско-Преображенското въстание като четник на Кондолов в Паспаловския участък. След разгрома на въстанието и смъртта на Кондолов се оттегля в България и се установява във Варна.[1][2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Апостолов, Стамат. За свободата на Тракия - Libra Scorp Ltd, стр. 157 - 181 - 182.
  2. Герджиков, Михаил. Спомени, документи, материали, Издателство „Наука и изкуство“, София, 1984, стр. 412.
     Портал „Македония“         Портал „Македония